Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Magnus inlägg på esbribloggen
Stort entreprenörskapspris till Steven Klepper
 
Publicerad: 2011-01-26

Stort entreprenörskapspris till Steven Klepper

2011 års ”Global Award for Entrepreneurship Research” går till Steven Klepper. Det offentliggjordes 26 januari 2011 på Småföretagsdagarna i Örebro.

Stort entreprenörskapspris till Steven Klepper
Steven Klepper är professor i nationalekonomi vid Carnegie Mellon University, Pittsburgh, USA. Han har bland annat intresserat sig för branschers uppgång och fall och visat hur innovationstakten förändras under en industris livscykel. Han förklarar skillnader i hur företagen satsar på innovation, vad dessa satsningar innehåller samt hur framgångsrika de blir.

Kleppers forskning belyser även skillnader mellan små och stora företags ambitioner att tänka nytt och kommersialisera sina innovationer.

- Steven Klepper har lyft fram vikten av nyföretagande och innovation för näringslivet, sa professor Pontus Braunerhjelm, vd för Entreprenörskapsforum och ordförande i den kommitté som utser pristagaren, när pristagaren offentliggjordes. Kleppers resultat pekar på vikten av att nya företag kommer in i etablerade branscher och ser till att de förnyas. Han har särskilt tryckt på det här med spin-offs från existerande företag.

En glad Steven Klepper var med på videolänk från USA.

- Tack så mycket! Jag vill tacka sponsorerna och priskommittén. Jag är mycket hedrad. Jag känner och beundrar många av de som har fått priset tidigare och är hedrad att sälla mig till den här skaran, sa han.

Klepper kommenterade också hur hans forskning kan användas för att belysa den senaste finanskrisen och dess efterverkningar.

- Krisen har accelererat den naturliga evolutionära processen bland företagen. Fler än vanligt har gått under. Men vi har ännu inte sett alla resultat av krisen. Uppkomsten av spin offs är troligen nästa steg i evolutionen. De här svåra tiderna kan leda till en hel del nya startups och fantastiska innovationer.

Pontus Braunerhjelm fick frågan om vilken betydelse ”Global Award for Entrepreneurship Research” har.

- Det har en oerhörd prestige. Särskilt utomlands, kanske något mindre i Sverige. Priset är ett sätt att rikta ljuset mot vikten av den här typen av forskning. Det kan få forskare att fortsätta sitt idoga letande efter nya data, sa han.

Braunerhjelm kommenterade också varför så få kvinnor har fått priset genom åren. Senaste, och enda, gången var 2007 då priset gick till de fem forskarna i Dianaprojektet – alla kvinnor.

- Det är tråkigt att det är så här. Men det är tyvärr så att kvinnor är underrepresenterade inom det här området, som inom så många andra områden i forskningen. Fast det är skillnad nu. Många unga kvinnor kommer fram, så förhoppningsvis kommer det här ändra sig under tiden.

Global Award for Entrepreneurship Research” har delats ut sedan 1996 och går till en forskare som bidragit till att öka kunskapen om entreprenörskap, småföretag och dess betydelse för ekonomisk utveckling.

Priset består av Carl Milles staty Guds hand och 100 000 euro. Det delas ut av Entreprenörskapsforum, Institutet för Näringslivsforskning och Tillväxtverket, och sponsras även sedan hösten 2008 av entreprenören Rune Andersson.

Steven Klepper kommer till Sverige för att motta priset 15-18 juni 2011, under konferensen ICSB. Här finns mer information om Klepper och hela prismotiveringen.


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu