Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Melén och Rovira Nordman delar det unga priset
Sara Melén och Emilia Rovira Nordman.
Publicerad: 2011-01-27

Melén och Rovira Nordman delar det unga priset

Entreprenörskapsforum och Tillväxtverket delar varje år ut ett pris till en ung, svensk forskare. Jämna år är pristagaren en man, och ojämna år är hon kvinna. 2011 fick två kvinnor dela på priset: Sara Melén och Emilia Rovira Nordman, Handelshögskolan i Stockholm. Båda intresserar sig för internationalisering och born globals.

Entreprenörskapsforums vd Pontus Braunerhjelm höll i prisutdelningen som ägde rum på Småföretagsdagarna i Örebro, 27 januari 2011.

- Unga Forskarpriset har instiftats som ett komplement till Global Award for Entrepreneurship Research. Priskommittén är densamma, däremot är prissumman något lägre. Det stora priset är på 100 000 euro medan unga priset är på 50 000 kronor, sa Braunerhjelm.

Därefter avslöjade han att årets mottagare är Sara Melén och Emilia Rovira Nordman och bad dem komma upp på scenen. Melén och Rovira Nordman disputerade båda under 2009, på varsin avhandling som innehåller sex olika artiklar. Fyra av dessa har de samförfattat. Det gemensamma forskningsarbetet är anledningen till att de får dela på priset.

Juryn menade i sin motivering bland annat att Melén och Rovira Nordman i sina respektive avhandlingar har utvecklat förståelsen för vilka faktorer som styr internationaliseringsprocesserna i mindre företag. De har också uppmärksammat born global-fenomenet. Genom kvalitativa och kvantitativa metoder, och med unik data, har de levererat spännande forskning.

- Ni har också publicerat ett imponerande antal artiklar i internationella, välrenommerade tidskrifter. Det var en hård kamp om priset i år, vi har många duktiga unga forskare. Men ni stod i en klass för er själva! Grattis till priset, och lycka till i er fortsatta forskning, sa Pontus Braunerhjelm.

- Stort tack! Att få det här priset är en enorm kick för vår fortsatta forskning. Vi vill särskilt tacka alla de underbara entreprenörer som vi har träffat, och som gjort detta möjligt, sa Sara Melén.

- Born global-företag visar att småföretag med begränsade resurser faktiskt kan ta sig ut på den internationella marknaden. De gäller att våga, fortsatte hon.

Emilia Rovira Nordman var också tacksam för priset och för att så många företagare bidragit med empiri till deras forskning.

- Sara och jag brukar säga att vi inte är särskilt entreprenöriella själva, men vi fascineras av dem som är det, sa Rovira Nordman.


Läs mer om Unga Forskarpriset i pressmeddelandet och hos Entreprenörskapsforum

Vi skrev om både Meléns och Rovira Nordmans avhandlingar i samband med disputationerna.

Vi hade också nöjet att ha de båda prisbelönta forskarna som talare på Estrad 14 april 2010. På webben finns både ett referat och webb-tv från denna föreläsning.


Text: Åse Karlén


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu