Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Entreprenörer undviker risk
 
Publicerad: 2011-12-22

Entreprenörer undviker risk

Det pratas en hel del om vikten av att få misslyckas, även här i Sverige. En av dem som först sjöng misslyckandets lovsång var entreprenörskapsprofessorn Bill Gartner. 14 december 2011 besökte han ESBRI för ett policyseminarium. Han sa bland annat att entreprenörer inte är mer riskbenägna än andra.

Även om fler och fler blir medvetna om att misslyckandet är en del av lärandeprocessen, är det fortfarande inte helt rumsrent i alla läger. I en undersökning intervjuade Bill Gartner chefer om på vilka sätt de belönar respektive bestraffar misslyckanden i sina organisationer. Ett vanligt svar var: ”Vad menar du, belöna misslyckanden?”.

- Anställda som jobbar med innovation och misslyckas, blir ofta sedda som ”losers”. De avskedas, sa Bill Gartner.

Han jämför med att starta eget, och speciellt med företag som får riskkapital. Straffet för att misslyckas är inte lika stort för företagare som för anställda. Riskkapitalister ser snarare ett misslyckat företagsförsök som en bra erfarenhet.

- Många tror att det är kört om man misslyckas, men så behöver det inte alls vara.

Men Bill Gartner menar för den skulle inte att man ska satsa allt man äger och har. En vettig strategi kan vara att tänka ut innan vad man anser sig ha råd att förlora.

Anställda som gör mycket för sin organisation, men inte får något tillbaka kallar han för helgon. Och det är ganska vanligt att företagen vill att de anställda ska vara innovativa utan ge några direkta incitament.

- Många organisationer tänker sig nog att göra allmän nytta ska vara belöning nog. Men jag tror inte på det. Helgon bränner ofta ut sig.

- Jag tycker att man ska ge incitament så att fler blir intraprenörer och hittar på nya lösningar. Även inom den offentliga sektorn.

För att öka innovationen behövs folk som tar risker. Bill Gartner menade att läget i finansbranschen visar att många människor är villiga att ta risker. Finanskrisen är också ett bra exempel på att det går att få folk att öka sitt risktagande – mer än de kanske borde – genom att ge incitament. I det här fallet i form av andras pengar.

Det är lätt att tro att entreprenörer tar mer risk än andra människor. Att de är i det närmaste beroende av risk. Men det är en myt, menade Gartner.

- Entreprenörer är inte mer risktagande än genomsnittet. De är tvärtom mer riskaverta än medelsvensson.


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu