Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Pris till forskning om kvinnors företag
Elisabeth Sundin och Carin Holmquist. Foto: Sofia Ernerot.
Publicerad: 2012-06-01

Pris till forskning om kvinnors företag

”ESBRI-priset – För entreprenörskap” 2012 går till forskarna Carin Holmquist och Elisabeth Sundin. Holmquist och Sundin är framförallt kända för sin forskning kring kvinnors företagande. Priset delades ut 1 juni på ”Global Symposium on Women’s Entrepreneurship” i Stockholm.

– Tack så mycket! När vi ser oss om i rummet här i dag är det lätt att glömma att kvinnor har varit på den politiska och offentliga arenan så kort tid. Och det är samma sak inom forskningen. När vi startade för 30 år sedan var vi verkligen pionjärer. En del av våra kollegor skojade om oss, och det vi studerade. ”Varför inte lika gärna studera rödhåriga entreprenörer”.

– Men vi fick också mycket stöd, och möttes av intresse. Vi fick stöd av både män och kvinnor, både företagare och andra. Och vi fick stöd av myndigheterna. Tack alla, vi kommer fortsätta att stödja varandra, sa Elisabeth Sundin som talade för båda pristagarna.

Juryns motivering:
Det fjärde ”ESBRI-priset – För entreprenörskap” går till två personer som under många år har arbetat för att öka kunskapen om villkor och möjligheter för småföretagande och entreprenörskap. De har speciellt intresserat sig för kvinnors företagande. Tidigt uppmärksammade de att ”företagerskans” vardag präglas av osynlighet, mångfald och anpassning.

”ESBRI-priset – För entreprenörskap” går till Carin Holmquist och Elisabeth Sundin. 1989 publicerade de den första omfattande studien av kvinnors företagande i Sverige. Detta pionjärarbete lade grunden till ett konsekvent kunskapande som har satt fokus på ett viktigt område för utvecklingen av ett jämställt samhälle. Holmquist och Sundin har under sina karriärer sett till att den kunskap de producerat har nått utanför forskarsamhället. Därmed har de väsentligt ökat förståelsen för vad som skapar ett bättre entreprenörskapsklimat.


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu