Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Publicerad: 2003-05-27
Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 2, 2002:

Leif Lundblad, superentreprenör och grundare av Esbri:

”Forskning måste vara begriplig, läsbar och användbar”

Han kallar sig själv för återfallsentreprenör och har aldrig haft ett vanligt jobb. Sitt första företag startade han vid 17 års ålder. Sedan dess har det bara rullat på.
- Jag kan inte låta bli att hela tiden se nya möjligheter, säger Leif Lundblad.


Leif Lundblad har alltid gillat tekniska prylar. Han plockade isär sin första radioapparat när han var fem. Att sätta ihop den var svårare. Experimentet resulterade i smisk på rumpan och ett beslut om att bli radioreparatör. Hans första företag var mycket riktigt en radio- och tv-servicefirma.

Sedan dess har Leif Lundblad hunnit starta ett tiotal företag och erhållit över 300 patent. Han har varit verksam inom de mest varierade områden, som trädgårdsanläggning, schakt och sprängning och fasadtvätt. Han tycker att klimatet för entreprenörskap har förändrats avsevärt sedan han själv var nybörjare på området.

- Det har blivit accepterat med entreprenörskap, rentav någon fint. Och det har blivit accepterat att lyckas. Snart kanske det även är okej att misslyckas. Det är viktigt, man lär sig mycket på att göra fel, säger Leif Lundblad som idag bland annat driver företaget Nybohov Invest.

Men det finns fortfarande områden där han menar att det finns mer att hämta. Det gäller inte bara inom företagarvärlden.

- Det behövs entreprenörskap inom alla områden, inte bara teknik. Jag skulle gärna se en mer entreprenöriell politik, sättet att driva ett land på skulle kunna effektiviseras en hel del. Likaså sättet att bedriva undervisning. Rent generellt tror jag att ett utvecklat entreprenörskap kan förbättra situationen och tillväxten i samhället.

Han menar att det bor en entreprenör i oss alla. Annars skulle vi inte klara av att utbilda oss, göra karriär, gifta oss och skaffa bil och sommarställe. Sedan har vi olika förutsättningar bland annat beroende på vilja, kunskap och vilka kontakter vi får genom livet.

- Det går att utveckla entreprenörskapet mycket. Det handlar om att utveckla sin förmåga att bli bättre. Det finns en kick i det som skapar nya ambitioner. Precis som för folk som joggar mycket.

Esbri som katalysator
För fem år sedan grundade Leif Lundblad Esbri. Samtidigt inrättades, via en separat donation, en ny professur vid Stockholms universitet: Leif Lundblads professur i entreprenörskap och småföretagande.

- Tanken med Esbri är att både att ta fram och sprida kunskap som kan användas för att förbättra entreprenörskapet. Att öka förståelsen för entreprenörskap och få folk i allmänhet att använda det i sin dagliga verksamhet. Här tror jag att vi har fyllt en viktig funktion.

Leif Lundblad menar att Esbri har fungerat som en katalysator för entreprenörskapet i Sverige. Inte minst vad gäller kunskapsspridning.

- De senaste fem åren har intresset för entreprenörskap växt. Det har det blivit en väldig fart! Alla universitet och högskolor ska ha forskning och framför allt utbildning i entreprenörskap.

Leif Lundblad tycker att även forskningsvärlden skulle må bra av att bli lite mer entreprenöriell.

- Forskning måste vara begriplig, läsbar och användbar. Man måste kunna plocka ut godbitarna ur forskningen. Det gäller att fånga människors intresse, precis som i en roman. Som det ser ut i dag är forskningsvärlden lite komplicerad.

När det kommer till intressanta forskningsområden nämner Leif Lundblad bland annat sammanhanget mellan samhälle, människor och teknik. Funktionell design är ett annat område han gärna skulle se att det forskades mer inom.

- Själv lägger jag mycket tid på att en produkt ska vara kramgo, funktionell och kunna användas av alla. Därför är det kul att ett område som design börjar komma på modet.

Pengar inte drivkraft
Att Leif Lundblad är en framgångsrik entreprenör är ingen hemlighet. Han har fått alla priser som går att få inom företagande och entreprenörskap, och hans kontor är belamrat med utmärkelser och diplom. Bland annat hamnade han på elfte plats på tidningen Entreprenörs topplista över 1900-talets svenska superentreprenörer. Första plats innehas av Ingvar Kamprad. Leif Lundblads företag var också svensk mästare i export 1985. Vad finns det då för drivkraft kvar?

- Ja, det handlar i alla fall inte bara om pengar. Visst är det kul att tjäna pengar, men det är inte det som driver entreprenören. Det är helt underbart att gå runt i fabriken och se hur mina maskiner spottas ut i lådor märkta med till exempel Spanien, Singapore eller USA.

Fakta

Namn: Leif Lundblad

Bakgrund: Livets hårda skola. Ett livslångt entreprenörskap inom områden som radio/tv, grävmaskiner och trädgårdsbranschen. Har bland annat uppfunnit sedelutmataren till bankomater och bankkassor.

Aktuell: Grundare av Esbri som i år firar femårsjubileum.

För mer info: leif.lundblad@banqit.com


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu