Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Magnus inlägg på esbribloggen
Publicerad: 1998-10-07
Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 3, 1998:

Psykologen Kelly Shaver:

”Entreprenörer är mycket intressanta människor”

När psykologen Kelly Shaver började intressera sig för entreprenörskapsfrågor i slutet av 80-talet befann sig området i en slags identitetskris. Vad handlade forskningen egentligen om?
- Jag upptäckte att jag hade en del att bidra med. Som psykolog menar jag att entreprenörer skapas av sin miljö, inte att de föds färdiga eller att det krävs en typisk personlighet för att lyckas.


Kelly Shaver är professor i psykologi vid College of William & Mary i den amerikanska staten Virginia - en av de regioner i USA som varit mest expansiv under 90-talers högkonjunktur och som i dag omtalas med nästan samma respekt som Silicon Valley, Atlanta eller Seattle.

- Jag började på skolan som lärare 1968 och har fortfarande inte lämnat den. Bland annat har jag forskat om skuld- och ansvarsfrågor - folk förväxlar ofta orden ”skuld”, ”orsak” och ”ansvar”. Är en tyfon skyldig till att staden förstördes? Nej, den orsakar bara förstörelsen men har ingen egen vilja. Politiker ansvarar för en vårdskandal, men de behöver inte heller vara” skyldiga” - de hade kanske inget ont uppsåt!

Det var först efter tjugo år som ”klassisk” psykolog som Kelly Shavers intresse för entreprenörskapsforskning vaknade på riktigt. Han berättar hur han hamnade på Gatewaykonferensen i Memphis i slutet av 1980-taler och att ”alla” som var något inom området visade sig vara där - bland andra Jerry Katz och Bill Gartner, som han blev god vän med. Det blev ett startskott för hans engagemang inom området och i dag tillhör Kelly Shaver själv skaran av framstående entreprenörskapsforskare.

- Det är kul att studera människor som har den energi och den vision som många entreprenörer faktiskt har. De är ofta mycket intressanta människor!

Kelly Shaver ger ett intryck av personlig inlevelse. Han är fjärran från de av sina kollegor som tycks fixerade vid tillväxtprocent och konkurskvoter. Här handlar det istället om människor och om deras drivkrafter.

- Socialpsykologi handlar om situationens kraft. I tidig entreprenörskapsforskning försökte man isolera en personlighetstyp som var ”entreprenöriell” men det gick inte att enas om några gemensamma nämnare. Vem tror att alla spelare i fotbolls-VM har samma personlighet? Nej, men däremot har de kanske vissa gemensamma egenskaper som ”kämpaglöd”, ”fysiskt stark” eller ”tekniskt skicklig”.

Kelly Shaver menar att det visst går att isolera just ”egenskaper” som entreprenör har gemensamt. Bland annat, för att återknyta till språkets betydelse och innebörden av olika ord, tror han att en framgångsrik entreprenör är den som tolkar sina egna misstag på ett positivt sätt.

- Om man läser den kolorerade affärspressen kan man ta intrycket att de som lyckas stort aldrig har misslyckats, men så är det naturligtvis inte. Däremot har de inte slutat försöka. Likaväl finns det kreativa människor som hade kunnat lyckas om de inte hade tänkt negativa tankar om sig själva!

Shavers mest aktuella projekt handlar på sätt och vis om samma sak - om psykologin kring företagandet, om förväntningar och risktagande. Tillsammans med en kollega följer han en Starta egetbyrå i Houston, Texas för att se vem det är som vågar ta steget från affärsidé till faktiskt företagande - och varför de gör det.

- Vi undersöker om folk har personliga skäl för att starta eget eller om deras drivkraft mer handlar om affärsmöjligheter och pengar. Kvinnor visar sig luta åt de personliga orsakerna medan män har ett motsatt mönster. Det visade sig också att det är de kvinnor och män som har angivit ”könstypiska” orsaker för sitt företagande som också oftast lyckas starta sitt företag i slutändan.

Kelly Shavers budskap till presumtiva entreprenörer är ganska hoppingivande då han menar att vi kan lära oss många av de saker som gör en god entreprenör.

- Ge inte upp bara för att du inte motsvarar mallen för hur en ”riktig” entreprenör ska se ut och bete sig!


Text: - -


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu