Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Feldman får globala priset
 
Publicerad: 2013-02-05

Feldman får globala priset

Maryann Feldman är årets främsta entreprenörskapsforskare. 5 februari avslöjades att hon får 2013 års Global Award for Entrepreneurship Research. Prissumman är 100 000 euro.

Global Award for Entrepreneurship Research delas ut för artonde gången, och Maryann Feldman sällar sig därmed till en forskarskara där bland andra Howard Aldrich, William Baumol, Bengt Johannisson och Kathleen Eisenhardt ingår. Kvinnor är underrepresenterade bland pristagarna, men i år är det andra året i rad som en kvinna prisas.

Att Feldman är årets mottagare tillkännagavs på Småföretagsdagarna i Örebro, som i år gick av stapeln 5-6 februari. Hon var inte själv på plats men hälsade och tackade via ett förinspelat meddelande – som inleddes på svenska.

Feldman får globala priset
- Hej, först vill jag säga hur glad jag är över att vara här! Jag är mycket stolt och tacksam, det är en verklig ära att motta det här priset.

- Många policyskapare letar efter framgångsrecepten, jag har i min forskning belyst de lokala ingredienserna. Jag har bland annat studerat varför vissa platser innoverar och växer medan andra stagnerar. Entreprenörer spelar en viktig roll för mentaliteten i regioner, och de förlitar sig ofta på lokala resurser, sa Maryann Feldman.

Hon konstaterade att framgången hos entreprenörer och regioner är sammantvinnande – globaliseringen till trots. ”Platsen har betydelse!”

Feldman tackade priskommittén och såg fram emot att komma till Stockholm och ta emot priset 15 maj. Hon framhöll också betydelsen av samarbeten med kollegor från olika forskningsfält.

- Jag har haft förmånen att skriva tillsammans med forskare från olika discipliner. Det har lärt mig mycket, och det har också varit väldigt roligt.

Maryann Feldman är professor i public policy vid University of North Carolina och har bland annat forskat om innovation, akademiskt entreprenörskap, regionala tillväxtfaktorer och kluster. Ordförande i priskommittén är Bo Carlsson, professor vid Case Western Reserve University.

- Priset har kommit till för att belöna forskning som ökar förståelsen för entreprenörskap och småföretagande, sa han.

Carlsson berättade att Feldmans forskning är flitigt citerad i vetenskapliga sammanhang, men att hon också haft stort inflytande på policy.

- Maryann Feldman bidrar till debatten om samspelet mellan olika aktörer: entreprenörer, institutioner, och hela policyomgivningen. Det är viktigt för den regionala ekonomiska utvecklingen, sa Bo Carlsson.

Bakom priset står Entreprenörskapsforum och IFN tillsammans med VINNOVA och entreprenören Melker Schörling som är nya finansiärer för 2013-2015. Läs mer på priswebben.


Text: Åse Karlén


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu