Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Magnus inlägg på esbribloggen
Det svenska musikundret tar ny ton
Robyn på Way Out West 2009. Foto: Jonas Gustafsson.
Publicerad: 2013-02-05

Det svenska musikundret tar ny ton

I slutet av 1990-talet pratades det mycket och gärna om det svenska musikundret. Sedan drabbades branschen av Pirate Bay-baksmälla och hamnade i djup brygga. Så det pratades lite mindre. Men sedan ett par år tillbaka verkar det vara ”business as usual” igen. Häromdagen presenterades en rapport med siffror för 2011.

Den svenska musikbranschen omsatte drygt 6,3 miljarder kronor 2011. Det innebär en ökning med 4 procent jämfört med året innan - alltså en större ökning än Sveriges tillväxt som helhet.

Konsertintäkterna står för drygt halva totalsiffran. Exporten ligger på en miljard, det vill säga runt 16 procent av den totala omsättningen.

När det gäller försäljning av inspelad musik är det, inte helt oväntat, onlineförsäljningen och framförallt den strömmade försäljningen, via tjänster som Spotify, som står för hela ökningen. Totalt minskade försäljningen av inspelad musik med en procent mellan 2010 och 2011.

Rapporten ”Musikbranschen i siffror - Statistik för 2011” är författad av Volante, i samarbete med Musiksverige och Tillväxtverket.


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu