Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Magnus inlägg på esbribloggen
Svenskt utbildningspris till fransk professor
Professor Alain Fayolle får European Entrepreneurship Education Award 2013 av Anders Bergstrand, son till prisets instiftare Sten K Johnson som gick bort förra året. Foto: Jonas Gustafsson.
Publicerad: 2013-05-20

Svenskt utbildningspris till fransk professor

Alain Fayolle, professor i entreprenörskap vid EM Lyon Business School, Frankrike, är årets mottagare av European Entrepreneurship Education Award. Det är andra gången priset delas ut av Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship på Ekonomihögskolan, Lunds universitet.

Fayolle mottog priset på 100 000 kronor under ett seminarium i fredags. I motiveringen står bland annat att han ”har varit avgörande för att bygga en gemenskap med akademiker i Europa som är intresserade av entreprenörskapsutbildning. I skapandet av entreprenörskapscentrumet på EM Lyon har han också visat sitt egna entreprenöriella ledarskap.”

- Jag är mycket glad över att vara här, och har starka känslor kring att vinna priset. Jag vill tacka donatorn och centrumet för vad de gör för utbildningen och forskningen inom entreprenörskap. Jag vill också tacka priskommitténs ordförande Hans Landström, som är en god kollega och vän, och hela priskommittén, sa Alain Fayolle.

- Jag vill även tacka min fru som är här i dag. Hon stödjer mig varje dag och har ett kritiskt öga till allt jag gör – även min forskning.

Under seminariet visades en videohälsning från förra årets vinnare av priset, Allan Gibb.

- Först vill jag framföra mina kondoleanser till Sten K Johnsons familj. Jag blev vemodig när jag hörde om hans bortgång. Vi pratade en hel del när jag var i Lund förra året, och vi hade mycket gemensamt, sa han.

- Jag är glad att ni håller priset inom familjen, så att säga, och ger det till en Allan – fast det är Alain på franska den här gången. Skämt åsido, jag är jätteglad att Alain får priset. Jag känner och beundrar honom. Han är intresserad av båda de viktigaste aspekterna inom entreprenörskapsutbildning: görandet, och processen bakom. När han skriver, fyller han inte bara sidorna med bokstäver – vilket han i och för sig också gör mycket bra… Alains böcker syntetiserar vad folk gör och tänker inom det här fältet. Jag önskar att jag kunde vara där och gratulera honom personligen!

Alain Fayolle är bland annat redaktör för bokserien Handbook of Research in Entrepreneurial Education. Förutom utbildningsfrågor har han bland annat forskat om ingenjörers entreprenöriella beteende och om kulturens inverkan på hur entreprenöriellt ett företag är.

European Entrepreneurship Education Award delas ut årligen till en person eller organisation som på ett väsentligt sätt bidragit till utvecklingen av entreprenörskapsutbildning på akademisk nivå i Europa.

Läs mer i Åses blogginlägg från prisseminariet


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu