Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Entreprenören är en slug typ
 
Publicerad: 2014-06-11
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2014:

Entreprenören är en slug typ

Det har hänt mycket inom forskningsfältet entreprenörskap de senaste 20 åren. Det uppmärksammar Entreprenörskapsforum, som grundades 1994, i en ny antologi.

För 20 år sedan var entreprenörskap, eller småföretagande som det kallades då, ganska marginellt förekommande inom både forskning och samhällsdebatt. (När Entré startade 1997 var det någon som gissade att det skulle finnas forskning nog för fylla ett par nummer av tidningen, reds anm).

Det är lite skillnad nu. Det visar de tio bidragen i boken 20 Years of Entrepreneurship Research – From small business dynamics to entrepreneurial growth and societal prosperity. Tillsammans pekar de på entreprenörens betydelse i den samhällsekonomiska utvecklingen, och på vikten av fortsatt forskning om entreprenörskap, innovation och småföretagande.

En av författarna är Bengt Johannisson. Han menar att entreprenörskap är en verksamhet som kräver list. En entreprenör lägger hellre tid på interaktion än på reflektion. Hen föredrar visioner framför planer, och handfast agerande framför rationellt beslutsfattande.

William Baumol tar i sitt kapitel upp att lågkonjunkturer även ofta för något positivt med sig, inte minst för småföretag och innovation. Det är inte ovanligt att små, entreprenöriella företag som slår sig in på marknaden under en långkonjunktur senare växer till jättar i sina branscher.

Antologin ges ut av Entreprenörskapsforum (2014) som en del av organisationens 20-års jubileum. Redaktör är Pontus Braunerhjelm. Merparten av de medverkande författarna har mottagit The Global Award for Entrepreneurship Research.

Kontakta pontus.braunerhjelm@entreprenorskapsforum.se


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu