Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
ESBRI-priset till Ung Företagsamhet
Magnus Aronsson, vd ESBRI Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet och Anders Flodström, styrelseordförande ESBRI. Foto: Johanna Hanno.
Publicerad: 2014-12-09

ESBRI-priset till Ung Företagsamhet

”ESBRI-priset – För entreprenörskap” har tilldelats Ung Företagsamhet. Det avslöjades i samband med en Estradföreläsning 8 december 2014. Ung Företagsamhets vd Cecilia Nykvist tog emot priset av ESBRIs styrelseordförande Anders Flodström.

- ”ESBRI-priset – För entreprenörskap” instiftades 2007, i samband med att ESBRI firade 10-årsjubileum. I dag ska vi dela ut det femte ESBRI-priset i ordningen, och det är vi som arbetar på ESBRI som utgör juryn, berättade Magnus Aronsson, vd ESBRI, innan han lämnade över till professor Anders Flodström.

- Det är kul med pris och det är en fantastisk prisvecka vi går in i, sa Flodström och syftade på Nobeldagen 10 december.

- På onsdag kommer vi som står för två procent av världens kunskapsproduktion att ha 100 procent av uppmärksamheten. Det är en ganska schysst delta-funktion, fortsatte han.

Anders Flodström ville få föreläsningsdeltagarna att börja fundera över vem eller vilka som var den hemliga mottagaren av årets ESBRI-pris. Han reflekterade därför en stund över akademiskt entreprenörskap, utifrån sin tid som rektor på KTH, och om entreprenörskap i stort. Bland annat utifrån sin egen karriär som entreprenör:

- Jag var en av Östergötlands rikaste män, chef för ett gasellföretag. Men man kan gå från ”high growth, high profit” till ”no growth, no profit” också. Det är fullt möjligt, och då gäller det att rädda vad som räddas kan. Då får man bli professor, sa han.

ESBRI-priset delas ut till personer och organisationer som främjar entreprenörskapsklimatet i Sverige. Och ett gott entreprenörsklimat, framhöll Flodström, kännetecknas av att många får pröva på företagande – och att det är tillåtet att misslyckas. Det föder ett bra entreprenörskap.

Och därmed var han framme vid det stora avslöjandet:

- Mottagaren av priset har verkligen skapat entreprenörskap genom att vara väldigt, väldigt praktisk. De arbetar på ett systematiskt sätt och ägnar sig säkert åt mycket ”management by walking and talking”. Det femte ESBRI-priset går till Ung Företagsamhet, sa Anders Flodström.

ESBRI-priset till Ung Företagsamhet
Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet. Foto: Johanna Hanno.
Under publikens applåder kom Ung Företagsamhets vd Cecilia Nykvist upp på scenen. Hon tackade för priset och berättade kort om hur Ung Företagsamhet arbetar med läromedel i entreprenörskap på grundskolenivå sedan fyra år tillbaka. Men den verksamhetsdel som kanske flest känner till är konceptet UF-företagande som körs i gymnasieskolor.

- Gymnasieeleverna får prova på att praktiskt driva företag i mindre grupper. De får hitta på sin affärsidé och stöta på de där problemen som uppkommer, arbeta runt dem och komma vidare. Det lär man sig otroligt mycket av, sa Cecilia Nykvist.

- Själva idén är att man lär sig genom att göra. Och i år passerar vi den magiska gränsen: 300 000 människor i Sverige har drivit UF-företag sedan starten 1980, sa hon.

- Det är ju fantastiskt, utbrast Anders Flodström och ville veta mer om vilken typ av idéer som eleverna utvecklar.

- Vi ser olika trender och varje år finns det några innovativa idéer som blir ”riktiga” företag direkt efter att eleverna slutat gymnasiet. Men den stora effekten ser vi senare, när eleverna är 30-35 år sådär – den klassiska nyföretagaråldern. Då ser vi att det verkligen kickar in, det där de lärde sig som UF-företagare på gymnasiet, sa Nykvist.

- Jag önskar att ännu fler fick prova på att driva UF-företag. I dag är vi ganska tunga när det gäller ekonomi- och teknikstudenter. Men jag skulle vilja att naturvetarna och eleverna på yrkesprogrammen också fick driva UF-företag, sa Cecilia Nykvist och tog emot prisstatyetten, blommor och diplom.

Ur juryns motivering:
ESBRI-priset tilldelas personer eller organisationer som främjar entreprenörskapsklimatet i Sverige. Om fler får prova på att driva företag, gärna tidigt, kan vi på sikt få ett bredare och bättre entreprenörskap. Mottagaren av det femte ”ESBRI priset – För Entreprenörskap” fokuserar på praktisk handling. De låter unga träna sin företagsamhet, genom en systematisk och tillgänglig process – på skoltid.

”ESBRI-priset – För entreprenörskap” går till Ung Företagsamhet (UF). Ung Företagsamhet etablerades i Sverige 1980. Totalt har uppemot 300 000 elever drivit UF-företag. Genom UF får de lära sig företagandets grunder och testa sin kreativitet. De får med sig ovärderliga kunskaper som de kan dra nytta av senare i livet, både som företagare och anställda. Dessutom får de med sig en insikt om att företagande är kul.

Mer info om ESBRI-priset 2014:
Pressbilder
Pressmeddelande
Videoklipp från prisutdelningen


Text: Åse Karlén


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu