Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
149 länder firar entreprenörskap
På den årliga GEC-konferensen möts alla som är värdar för Global Entrepreneurship Week (GEW). Målet i sikte är att förbättra ekosystemet för entreprenörskap runtom i världen, och på det sättet öppna för fler entreprenörer och företag. Under konferensen utbyts erfarenheter från arbetet i olika länder. Jonathan Ortmans, som leder GEW globalt, talade vid flera tillfällen under GEC. Foto: Marie Karlén.
Publicerad: 2015-04-14
Följande text publicerades även under vinjetten ”Esbrinytt” i Entré nr 1, 2015:

149 länder firar entreprenörskap

149 länder deltog i Global Entrepreneurship Week (GEW) 2014. 28 363 aktiviteter samlade 8 285 533 människor i världens största entreprenörskapsmanifestation. Även i Sverige växte GEW ordentligt förra året. Nu laddar vi för 2015 års firande.

149 länder firar entreprenörskap
45 000 personer världen över har hittills deltagit i en Startup Weekend. Under GEW 2014 arrangerades en på SUP46 i Stockholm. Foto: Youssef B. Photography.
2014 hölls själva GEW-veckan 17-23 november. Men alla aktiviteter med koppling till entreprenörskap som var registrerade under november kunde räknas in under GEW-paraplyet. I Sverige arrangerades 312 aktiviteter av 128 partners på 59 orter. Fler än 22 000 personer deltog runtom i landet.

En av de större aktiviteterna var Anders Wall-föreläsningen i Uppsala, som i år drog cirka 1 600 åhörare. Även Fryshusets final av Sveriges Ungdomsentreprenör var välbesökt. Båda två var så kallade flagship events inom GEW Sverige. Två av de flitigaste arrangörerna var annars Örebroregionen och Linnéuniversitetet.

Esbri är sedan 2013 svensk värd för GEW. Det innebär att vi ser till att det arrangeras aktiviteter inom GEW i Sverige, och rapporterar in resultat till den internationella organisationen.

149 länder firar entreprenörskap
Maria Contreras-Sweet leder Small Business Administration i USA. På GEC höll hon bland annat i ett ministermöte om hur regeringar kan bli bättre på att stödja företagande. Foto:Marie Karlén.
Det innebär också att vi blir inbjudna till Global Entrepreneurship Congress (GEC), som arrangeras en gång om året. Det är både en öppen – och kostnadsfri – jättekonferens om entreprenörskap, och ett ”internmöte” för alla organisationer som är landsvärdar inom GEW. Årets upplaga hölls i Milano 16-19 mars, och Esbri hade fyra medarbetare på plats.

En stor del av den interna konferenstiden handlade om att GEW-rörelsen mer och mer håller på att bli ett året runt-firande. En nyhet i den riktningen är den globala paraplyorganisationen Global Entrepreneurship Network (GEN).

- GEW/GEN handlar inte bara om en vecka i november – det handlar om att hela tiden jobba för ett bättre fungerande entreprenöriellt ekosystem, poängterade Jonathan Ortmans när han öppnade konferensen.

Möten är en viktig del i detta, att ”få de instoppade skjortorna att träffa t-shirtarna”, som Ortmans uttryckte det samtidigt som han tog av sig skjortan och visade upp en ny t-shirt för årets GEC-konferens. Alltså att entreprenörerna ska träffa andra aktörer som advokater, rådgivare och riskkapitalister.

- I många länder finns det konkurrens inom ekosystemet. GEN ska vara ett tält där vi kan jobba med ett bredare perspektiv, utan konkurrens, för att få till de bästa initiativen, sa Ortmans.

149 länder firar entreprenörskap
Prins Carl Philip var en av de medverkande under Agriculture Innovation Day som arrangerades av Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala under GEW 2014. Per Frankelius höll i trådarna. Foto: Björn Lindfors.
En annan nyhet är Global Entrepreneurship Research Network, GERN. Tanken är att samla framförallt de som finansierar entreprenörskapsforskning världen över, för att samordna, sprida kunskap och i slutändan förbättra forskningen kring ämnet. En annan forskningsrelaterad nyhet som presenterades på GEC var att Gedi Index numera är en del av GEN-universumet. Professor Zoltan Acs, välkänd inom forskningsfältet entreprenörskap, var på plats och pratade om indexet som ska fungera som ett stöd när man vill gå till policymakare och peka på brister i det lokala entreprenöriella ekosystemet.

Begreppet entreprenöriellt ekosystem är verkligen på modet, och en grundtanke bakom GEW/GEN. Inom nätverket ryms olika initiativ för att bygga ett globalt entreprenöriellt ekosystem.

- Alla delar i ekosystemet måste jobba ihop. Om en komponent inte finns, minskar chansen att bli framgångsrik, sa Zoltan Acs.

GEW 2015
Årets Global Entrepreneurship Week hålls 16-22 november. Arrangerar din organisation ett entreprenörskapsevent i november i år, eller vill du delta i andras aktiviteter? Välkommen som partner och/eller deltagare i GEW. Registreringen är öppen!

För att inte missa något kring GEW, följ oss gärna i våra olika kanaler.
Webb: www.gew.se
Twitter: @GEW_Sweden
Facebook: GEWSweden


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar