Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Sidney Winter tog priset 2015
 
Publicerad: 2015-05-21

Sidney Winter tog priset 2015

Professor emeritus Sidney Winter är 2015 års mottagare av Global Award for Entrepreneurship Research. 20 maj fick han ta emot sitt pris, en statyett och 100 000 euro, vid en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm.

Sidney Winter är amerikan och sedan några år tillbaka professor emeritus i management vid Wharton School, University of Pennsylvania. I priskommitténs motivering lyfts flera aspekter av hans forskning fram. Den handlar bland annat om förändring inom företag, dynamiska kompetenser, och hur teknologiska möjligheter varierar mellan olika branscher.

Priskommittén konstaterar att Sidney Winters arbete har påverkat vår förståelse av entreprenörskap i stort, men även forskningsfält som management och innovation. Han har dessutom spelat en viktig roll i internationella utbyten mellan forskare, bland annat genom redaktionellt arbete för vetenskapliga tidskrifter, doktorandhandledning och policyarbete.

- Jag är imponerad över att det finns några i Sverige som har satt sig in i mitt arbete, och som visar sådan uppskattning för det. Tack så mycket, sa Sidney Winter när han tog emot det 20-årsjubilerande Global Award for Entrepreneurship Research.

Hans tacktal hade titeln ”The Place of Entrepreneurship in ’The Economics that Might Have Been’” och handlade om att entreprenörskap fortfarande är en ”avvikelse” inom nationalekonomin. Entreprenörerna passar inte in i mainstreamekonomernas teorier. Winter, som titulerar sig evolutionsekonom, argumenterade för en mer verklighetsnära ekonomidisciplin.

- Mainstreamteorier har stått i vägen för att utveckla vår förståelse för entreprenörskap. Det här är djupt rotat, det handlar om vår syn på ekonomiskt beteende, konstaterade han.

Trots styvmoderlig behandling har entreprenörskapsfältet blomstrat, till stor del via donationer från entreprenörer, enligt Winter. Men han vill fortfarande se en större reform, och menade att nationalekonomiska teoriers otillräcklighet är en förklaring till de ekonomiska kriser vi ser i dag.

- Det stora problemet är inte att entreprenörskapsforskningen försvagas av att inte få stöd från ekonomisk teori. Det handlar snarare om att nationalekonomin blir fattigare av att inte fullt ut inkludera entreprenörskap, sa Sidney Winter.

Priset instiftades 1996 och nylanserades under namnet Global Award for Entrepreneurship Research 2008. Grundare är Entreprenörskapsforum, medgrundare är Institutet för näringslivsforskning (IFN), medfinansiär är VINNOVA och donator är Melker Schörling.

Mer information om priset, Sidney Winter och tidigare mottagare finns på priswebben.


Text: Åse Karlén


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu