Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Publicerad: 2016-11-08
Följande text publicerades även under vinjetten ”Ledaren” i Entré nr 3, 2016:

Öppna portarna!

För några år sedan ställde en av de amerikanska talarna på Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum frågan: ”Vad gör de svenska storföretagen för att hjälpa entreprenörer och mindre företag att utvecklas, och även nå ut i världen?”

De senaste åren har en rad stora företag satsat på detta. Astrazeneca var först ut 2014 med sin Bioventurehub i Göteborg. I år har GE Healthcare startat en Bioprocess Innovation Hub i Uppsala, Ericsson har Ericsson Garage i Kista och ABB har Synerleaps i Västerås.

4 oktober arrangerade vi det trettonde Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum (läs mer på sidan 21) och ett tema som diskuterades var just hur stora företag kan arbeta med innovativa mindre företag. Personligen tror jag att det finns mycket mer att göra. Inte minst när det gäller hur storföretagen kan hjälpa de mindre ut i världen. Kanske är det dags för ett ”Corporate Team Sweden” som komplement till det statliga ”Team Sweden”?

Temat för detta nummer är öppen innovation. På sidorna 8–15 kan du läsa om fyra nya avhandlingar som bland annat handlar om hur patienters kreativitet kan tas till vara, hur spelföretag utnyttjar sina största fans, och om vikten av ”give-a-shit-ability”. Öppen innovation var också ämnet för årets första Estradföreläsning med professor Karim Lakhani, Harvard Business School, och berördes av professor Amar Bhidé, Tufts University, på Estrad 29 augusti. Vi har skapat en samlingssida med de senaste årens artiklar och webb-tv: www.esbri.se/oppen

För ett år sedan önskade jag i Ledaren att regeringen i den kommande forskningspolitiska propositionen skulle ge utbildning och nyttiggörande en framträdande roll. Om så blir fallet får vi se inom kort när propositionen presenteras. Hur det än blir kommer vi på Esbri att fortsätta arbeta för att den forskning som produceras i Sverige ska komma till nytta. Jag hoppas att du följer oss på den resan.

Trevlig läsning!


Text: Magnus Aronsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu