Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citat6 februari diskuterar Jennie Björk och Mats Magnusson hur man kan hantera risk och osäkerhet när man jobbar med innovation
Läs Åses inlägg på esbribloggen
Publicerad: 2018-04-25
Följande text publicerades även under vinjetten ”Ledaren” i Entré nr 1, 2018:

Forskning med effekt

Den allra första Estradföreläsningen som vi filmade och la ut som webb-tv var ”The entrepreneurial method: unleashing the potential of human nature”. Talare var Saras Sarasvathy, Darden Business School, och föreläsningen genomfördes i januari 2006.

I samband med besöket, som var Saras andra hos oss på Esbri, ville hon intervjua Yngve Bergqvist. Detta för att skriva ett undervisningscase om hur han hade grundat Ishotellet i Jukkasjärvi. Därmed bar det av norrut där vi, tillsammans med vännerna på dåvarande Luleå tekniska högskola, genomförde ett forskarseminarium – och Saras fick sin intervju med Yngve. Resultatet finns i Darden Business Schools casebibliotek. Också ett sätt att sprida kunskap om Sverige som ett innovativt land!

Saras teori om effectuation har fått stor genomslagskraft inom forskningen, och även använts för att utveckla entreprenörskapsutbildningar. En del forskare har anammat teorin och andra har kritiserat den – så som sig bör för att kunskapen ska utvecklas vidare.

I detta nummer av Entré skriver vi om Sölvi Solvolls avhandling (sidorna 8–9). Hon har använt Saras Sarasvathys teorier och tankar som utgångspunkt för att studera hur entreprenörer inom turistindustrin startar företag. Solvoll är positiv till teorierna och använder dem för att belysa vad som gör att entreprenörer väljer en planerande eller dynamisk ansats i sitt beslutsfattande.

Mer skeptisk till effectuation, lean startup och även flera andra metoder som används i utbildning och rådgivning, är Yashar Mansoori som vi skriver om på sidan 10. Han har i sin avhandling granskat nio entreprenöriella metoder och menar att de ofta används helt oreflekterat.

Förutom dessa perspektiv bjuder vi på mycket annan spännande läsning. Missa inte intervjun med den internationellt välrenommerade Sarah Jack, som nyligen har tillträtt en helt ny professur på Handelshögskolan i Stockholm.


Text: Magnus Aronsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu