Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatUtvecklingen går mycket snabbt i Kina, och företag måste vara beredda på att arbeta hårt
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
Publicerad: 2018-06-12
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2018:

Innovation inom e-hälsa mer än bara teknik

Digitaliseringen av vården går i rasande fart och påverkar både patienternas vardagsliv och vårdgivarnas arbetsliv. E-hälsoinnovationer är hett inom politiken, och det finns stora förväntningar på utvecklingen.

Sofie Wass har lagt fram sin doktorsavhandling i informatik vid Internationella handelshögskolan i Jönköping. I den undersöker hon hur nya initiativ inom e-hälsa upplevs av patienterna, och vad som krävs för att lyckas med den typen av innovationer.

Hon har bland annat intervjuat experter på e-hälsa och gjort fallstudier med fokus på digitalisering av journaler. Genom digitaliseringen kan patienter få mer insyn i sin vård. Men det finns en skillnad i hur den möjligheten uppfattas av patienter respektive vårdpersonal. Patienterna känner sig mer involverade i sin vård och menar att relationen med vårdgivaren blir bättre.

Även hälso- och sjukvårdspersonal ser fördelar med journaler på internet. Däremot tycker de inte att patienterna blir mer involverade. Samtidigt finns en oro för hur patienterna ska hantera informationen.

För att nya initiativ inom e-hälsa ska bli lyckade kan de inte ses enbart som teknisk utveckling. De är lika mycket organisatoriska förändringar och måste behandlas därefter. Om en satsning ska bli framgångsrik behövs gemensamma mål och samarbeten mellan organisationer. Det är viktigt att de olika systemen som införs kan utbyta information med varandra.

Sofie Wass undersöker också hur affärsmodeller ser ut inom den offentliga e-hälsovården. Här menar hon att det samhälleliga värdet av ett nytt vårdinitiativ ska tas med i affärsmodellen.

Avhandlingen har titeln The Importance of eHealth Innovations – Lessons About Patient Accessible Information.

Kontakta sofie.wass@ju.se


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu