Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Publicerad: 2004-01-30

Gabrielsson och Wigren årets unga pristagare

2003 började FSF och NUTEK att, vid sidan av det stora internationella priset, dela ut priser till unga svenska forskare. I år var det Jonas Gabrielsson, Högskolan i Halmstad/SIRE, och Caroline Wigren, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, som belönades för sina forskningsinsatser.

Gabrielsson och Wigren årets unga pristagare
Jonas Gabrielsson disputerade under 2003 vid Lunds universitet. Hans avhandling ”Boards and Governance in SMEs: An Inquiry into Boards' Contribution to Firm Performance” handlar om sambandet mellan styrelsearbete och innovativitet i mindre företag. I priskommitténs motivering kan man bland annat läsa att ”Avhandlingen präglas av en stor beläsenhet inom området och en gedigen metodologisk tillämpning”. Kommittén framhåller också Gabrielssons många publiceringar i vetenskapliga tidskrifter.

Caroline Wigrens doktorsavhandling ”The Spirit of Gnosjö - The Grand Narrative and Beyond” kom 2003. Den handlar om gnosjöandan, och för att verkligen förstå den på djupet bosatte sig Wigren i Gnosjö under ett år. Hon intervjuade och observerade företagsledare och anställda, inte bara i företaget utan också på andra viktiga arenor: exempelvis i kyrkan och på Rotaryklubben. Priskommittén menar att Caroline Wigren har lyckats ”balansera närgångna observationer med kritisk distans”.

Gabrielsson och Wigren årets unga pristagare
Det pris som tilldelats Gabrielsson och Wigren går under namnet ”FSF-NUTEK Priset”. Prissumman är 25 000 kronor och priset delas varje år ut till en man och en kvinna som forskar på ett svenskt universitet eller högskola. Pristagaren får vara max 35 år vid nomineringstillfället.

En artikel om Jonas Gabrielssons doktorsavhandling publicerades i Entré nr 1 2004. Du hittar den här.

En artikel om Caroline Wigrens avhandling publicerades i Entré nr 2 2003. Du hittar den här.

För mer information om ”FSF-NUTEK Priset”, besök FSFs hemsida.


Text: Åse Karlén


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu