Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatTa del av vår Q&A med Johan Wiklund på temat adhd och entreprenörskap
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
Hallå Mark Bagley, ny forskare på IIE!
Mark Bagley. Foto: Toni Duras.
Publicerad: 2019-08-10
Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2019:

Hallå Mark Bagley, ny forskare på IIE!

Mark Bagley disputerade vid Högskolan i Jönköping 2018 (vi skrev om hans avhandling i Entré nummer 2, 2018). Sedan i mars 2019 har han en postdoktjänst på Institutet för innovation och entreprenörskap (IIE), Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Hur ser din forskarbakgrund ut?
Jag tar avstamp i evolutionsekonomi. I mitt avhandlingsarbete studerade jag vilken betydelse kunskap har, när industriella kluster växer fram. Jag fokuserade på spinoff-företag inom informations- och kommunikationsteknologi. Min avhandling visar att entreprenörer som lämnar ett företag och startar ett nytt företag i samma bransch tar med sig idéer, kunskap och rutiner. Avknoppningarna tenderar att prestera bättre än andra startups, på grund av att entreprenörerna har industrispecifik kunskap och ingår i ett kunskapsnätverk.

Vad arbetar du med just nu?
Jag ingår i projektet ”Entrepreneurial Ecosystems: Transforming Society through Knowledge, Innovation and Entrepreneurship”. Just nu är jag i färd med att utforska de autokatalytiska inslagen i entreprenöriella ekosystem. Inom kemin är en katalysator en molekyl som accelererar reaktioner utan att själv förbrukas. Ett autokatalytiskt system är en uppsättning molekyler med inbyggda katalysatorer. Jag använder de här koncepten för att studera svensk ekonomi, och ser entreprenöriella ekosystem som en slags katalysatorer för Sveriges långsiktiga ekonomiska tillväxt.

Vad ser du fram emot på din nya arbetsplats?
IIE har en tydlig koppling till innovation och entreprenörskap, precis som jag har i min forskning. Men vi är också en del av en större institution, där det finns kollegor med alla möjliga akademiska bakgrunder. Det är något som jag verkligen gillar. Att olika perspektiv vävs samman är viktigt – det inspirerar till nya idéer.

Kontakta mark.bagley@gu.se


Text: Åse Karlén


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu