Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
Storslam för Luleåstudenter i uppsatstävling
Vinnare och prisutdelare i Nytt & Nyttigt. Från vänster: Jakob Hellman, Vinnova, Paulina Sawicki, Karin Nilsson, Kajsa Eckerwall, Ebba Andersson och Magnus Aronsson, Esbri. Foto: Angie Gray.
Publicerad: 2020-04-29
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2020:

Storslam för Luleåstudenter i uppsatstävling

Samverkan på digitala plattformar, utmaningar för born globals och framgångsrik digitalisering. Det är ämnena för de vinnande bidragen i uppsatstävlingen Nytt & Nyttigt 2018–2019. Två av tre uppsatser är skrivna vid Luleå tekniska universitet.

Prisutdelningen i Nytt & Nyttigt 2018–2019 genomfördes på decenniets första Estradföreläsning, 29 januari 2020. Vinnare, och mottagare av ett resestipendium om 30 000 kronor, blev Ebba Andersson och Kajsa Eckerwall som har skrivit Enabling Successful Collaboration on Digital Platforms in the Manufacturing Industry – A Study of Digital Twins vid Luleå tekniska universitet.

Uppsatsen handlar om förutsättningar för samverkan på digitala plattformar.

- En viktig slutsats i vår studie är att tillverkande företag inte kan fokusera enbart på den tekniska utvecklingen. För att kunna dra nytta av fördelarna som tekniken innebär måste de även ägna sig åt lednings- och organisationsfrågor, sa Kajsa Eckerwall under prisceremonin.

Andrapristagarna Karin Nilsson och Paulina Sawicki kommer också från Luleå tekniska universitet. De har skrivit uppsatsen Internationalization challenges among born globals: A roadmap for higher success, som handlar om utmaningar som born globals kan möta. De belönades med ett resestipendium om 20 000 kronor.

Emma Berg och Cecilia Josefsson från Linköpings universitet tilldelades tredjepriset, ett resestipendium om 15 000 kronor. Deras uppsats har titeln Enabling Digital Transformation – A Dynamic Capabilities Approach, och beskriver hur företag kan hantera digitalisering på ett framgångsrikt sätt.

Juryn tilldelade även tre uppsatser hedersomnämnanden. De är skrivna av Andrejs Celukanovs och Sebastian Wattle Björk, KTH, Axel Truedsson och Sara Åkerblom, Lunds universitet samt Maria Olsson och Lisa Sahlin, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

25 juni är deadline för årets upplaga av Nytt & Nyttigt. Tävlingen arrangeras av Esbri och Vinnova, som vill uppmuntra studenter vid svenska universitet och högskolor att skriva uppsatser om innovation, kommersialisering och nyttiggörande.

Helene Thorgrimsson, Esbri, är projektledare för uppsatstävlingen.

- Förra året fick vi in 94 uppsatser, vilket är rekord. Det är jätteroligt!

- Till årets tävlingsomgång har vi höjt den totala prissumman rejält, och nu söker vi de vassaste studenterna. Det ska bli spännande att se vad vi får in för bidrag, och vilka lärosäten som är representerade på prispallen nästa gång, säger hon.

Vill du vara med och tävla om totalt 90 000 kronor i resestipendier? All information om den aktuella tävlingen, sammanfattningar av de tidigare vinnaruppsatserna och mycket mer finns på www.innovationsuppsats.se


Text: Maria Linde


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu