Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Magnus inlägg på esbribloggen
Digitalisering en utmaning för små fastighetsbolag
Olli Kytömäki. Foto: Fredrik Persson.
Publicerad: 2020-05-26

Digitalisering en utmaning för små fastighetsbolag

Mindre fastighetsbolag har svårt att hänga med i digitaliseringen. Men för de som är öppna för nya idéer finns stöd att få.

Digitalisering skapar möjligheter och de större fastighetsbolagen ligger långt fram med nya tekniska lösningar. Hyresgäster efterfrågar digitala tjänster, och leverantörer och partners till fastighetsbolagen jobbar till stor del digitalt. Men små fastighetsbolag har ofta varken kunskap eller resurser att satsa på digital teknik. Därför har de hamnat på efterkälken när det gäller till exempel kundservice och förvaltning.

Olli Kytömäki, KTH, forskar om hur digitaliseringen påverkar fastighetsbranschen och hur de kan jobba med den nya tekniken. Resultatet bygger främst på intervjuer med de ansvariga på större fastighetsbolag.

– Stora fastighetsägare kan investera kraftigt i digitalisering och kompetensutveckling, men för de små är detta inte möjligt. De kan dock lära sig snabbt och kopiera andras framgångsrika lösningar, säger han.

Det viktigaste enligt Kytömäkis forskning är att vara öppen för nya idéer och att nätverka med andra fastighetsbolag och aktörer inom branschen. Det finns också möjlighet att få stöd från branschorganisationerna Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta.

– Också nystartade PropTech-företag, som är startups inom teknik och digitalisering, spelar en stor roll för att främja digitalisering i branschen, säger Olli Kytömäki.

Hans rekommendation till småbolagen är att fokusera på det värde som tekniken kan skapa för organisationen och kunder, i stället för att fokusera på tekniken som sådan.

Olli Kytömäkis licentiatuppsats Digitalization and innovation in the real estate and facility management sectors – an ecosystem perspective finns att läsa som PDF.

Kontakta olliky@kth.se


Text: Maria Linde


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu