Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
Därför ska du bli mer entreprenöriell på jobbet
Martin Lackéus. Foto: Vicky Matthers.
Publicerad: 2020-06-26

Därför ska du bli mer entreprenöriell på jobbet

Hur kan anställda inom privat och offentlig sektor bli mer entreprenöriella? Och varför ska de ens bli det?

– Uppfattningen att entreprenörskap handlar om att skapa värde för sig själv är en missuppfattning och bisak. Det handlar om att skapa värde för andra, säger Martin Lackéus, forskare vid Chalmers.

Att vara entreprenöriell på jobbet kan innebära allt från att medvetet bidra till en bättre arbetsmiljö till att bli mer initiativrik och innovativ i sitt arbete. Det resulterar i olika typer av värden; ekonomiskt värde, inflytandevärde, socialt värde, harmonivärde och glädjevärde. Och för alla som vill bli mer enterprenöriella är det bara att sätta igång.

– Du börjar med att gå till dig själv, ställ frågor som Vad brinner jag för av det som inte görs i dag? Vilka värden vill jag bidra med till den här organisationen? Och så sätter du igång och gör det. Avsätt tid i kalendern för detta och prata med människor vid kaffemaskinen.

Vinsterna med att vara mer entreprenöriell på jobbet är flera. Individen får ett roligare arbetsliv och känner mer meningsfullhet och motivation på jobbet. Och för organisationen är entreprenöriella anställda en livsviktig faktor. Organisationer behöver vitaliseras och komma vidare – hitta nya sätt att skapa värde för att överleva. Och då är de här personerna centrala, enligt Lackéus.

Vinsterna för samhället är också stora. Om många organisationer är duktiga på att utvecklas går det bättre för nationen – och världen.

– Ju fler människor som blir bättre på att hjälpa andra, desto bättre samhälle och värld får vi. Det är den urkraft som entreprenörskap bygger på, säger Martin Lackéus.

Kontakta martin.lackeus@chalmers.se

Martin Lackéus, Mats Lundkvist, Karen Williams Middleton och Johan Inden har samlat många års forskning om entreprenörskap och värdeskapande lärande i rapporten The entrepreneurial employee in the public and private sector – What, Why, How? Den går att läsa hos EU-kommissionen.

Vill du veta mer om vad det innebär att vara entreprenöriell? Kolla in det här korta videoklippet.


Text: Maria Linde


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu