Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
FORSKNINGSSTÖD: De ska lösa gåtan kring hållbarhet och lönsamhet
Jim Andersén. Foto: Mattias Pettersson
Publicerad: 2020-08-25

FORSKNINGSSTÖD: De ska lösa gåtan kring hållbarhet och lönsamhet

Hur ska små tillverkningsföretag göra för att lyckas kombinera lönsamhet och hållbarhet? Det ska Jim Andersén och några forskarkollegor ta reda på med hjälp av 1 244 000 kronor i forskningsanslag från Handelsbankens forskningsstiftelser.

Berätta, vad ska ni göra med pengarna?
– Vi har tidigare genomfört ett projekt där vi med enkätstudier undersökte hur 320 små tillverkningsföretag agerar för att kombinera hög lönsamhet och hållbarhet. Syftet var att hitta win win-faktorer – hur kan vi både vara lönsamma och framgångsrika i miljöaspekten? Resultatet visar att det inte är så enkelt att kombinera lönsamhet och hållbarhet. Men 15 stycken företag utmärkte sig. De är både extremt lönsamma och framgångsrika i sitt hållbarhetsarbete.

– Det finns en naiv föreställning kring att ett gediget hållbarhetsarbete per automatik leder till lönsamhet. Men vårt tidigare projekt talar emot det. Syftet med det här projektet, som Handelsbanken har gett oss pengar för, är att förbättra kunskapsläget kring vad de 15 företagen gör för att lyckas kombinera lönsamhet och miljöarbete. Vi kommer att undersöka de finansiella faktorerna och genomföra intervjuer.

Vad hoppas ni komma fram till?
– Att hitta gemensamma praktiker och filosofier i de 15 företagen som lyckats. Vi vill kunna lyfta fram best practice kring hållbar lönsamhet och lönsam hållbarhet i små tillverkningsföretag.

Kontakta jim.andersen@his.se

Jim Andersén är verksam vid Högskolan i Skövde. Projektet som heter ”Att uppnå hållbar lönsamhet och lönsam hållbarhet i små tillverkningsföretag”, kickar igång vid årsskiftet.


Text: Maria Linde


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu