Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
NY AVHANDLING: Klimatkrisen kräver rätt innovation
Johnn Andersson. Foto: Ulrika Ernström.
Publicerad: 2020-09-14

NY AVHANDLING: Klimatkrisen kräver rätt innovation

Hur kan teknisk innovation möta globala utmaningar? I en ny avhandling utvecklas policyrelevant kunskap kring innovationssystem.

Människans agerande har varit förödande för planeten på många sätt. Vi utrotar djur, höjer temperaturen och bär skulden till det ekologiska krisläge som vi befinner oss i, slår Johnn Andersson fast i sin doktorsavhandling.

Samtidigt är det också vi människor som har makten att vända den negativa utvecklingen, menar han. Vi behöver ta fram ny teknik som löser globala ekologiska och sociala utmaningar. Men ständig tillväxt och expansion är inte nyckeln till framgång, enligt Andersson. Snarare handlar det om att forma innovationen i rätt riktning.

I Shape it until you make it: A conceptual foundation for efforts to analyze and shape technological innovation utvecklar Johnn Andersson ett multidimensionellt ramverk för hur teknisk innovation kan analyseras och styras. Han hämtar empiri från tre svenska fallstudier inom förnybar energi.

- När vi pratar om förnybar energiteknik är givetvis det viktigaste att tekniken sprids globalt. Klimatutmaningen är en ödesfråga och vi måste ställa om energisystemet. Men det är också viktigt att vi skapar lokala och nationella värden, i form av arbetstillfällen, exportintäkter och kunskapsuppbyggnad, sa Johnn Andersson när vi intervjuade honom 2018.

Johnn Andersson disputerar på Chalmers 25 september 2020, klockan 13.15–16.15. Avhandlingen finns att läsa som PDF.

Kontakta johnn.andersson@chalmers.se


Text: Åse Karlén


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu