Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
NY AVHANDLING: Företagare – reflektera över dina övertygelser!
Tobias Pehrsson. Bild: Privat.
Publicerad: 2020-09-18

NY AVHANDLING: Företagare – reflektera över dina övertygelser!

Varför utför företag entreprenöriella handlingar? Ny forskning om vad det innebär att vara ett entreprenöriellt orienterat företag reder ut den frågan.

Entreprenöriell orientering, EO, är ett centralt begrepp inom entreprenörskapsforskningen. Företag som har en sådan orientering anses vara mer framgångsrika än andra. Handlingarna som dessa företag utför – som att ta fram innovationer, proaktivt ta sig an nya marknader och ta risker – är centrala i begreppet. Men Tobias Pehrsson, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, visar i sin avhandling att företag kan vara entreprenöriella utan att ständigt utföra entreprenöriella handlingar.

Grattis till kommande disputation! Vad fick dig att bli intresserad av ämnet?
– Jag är filosofiskt intresserad av begrepp vi använder för att förklara världen. Vi har ett samhälle som bygger på att företag utför entreprenöriella handlingar. FN pekar på vikten av dessa handlingar för att de driver ekonomisk utveckling. Och vi behöver företag som ställer om för att hantera klimatkrisen. Därför är begreppet viktigt att forska om.

Vad handlar avhandlingen om?
– Jag använder mig av begreppet EO för att förklara varför företag utför entreprenöriella handlingar. Och jag menar att det finns brister i begreppet. Problemet är att det klumpar ihop att vara med att göra. Det vill säga, enligt EO är man ett entreprenöriellt orienterat företag enbart om man gör innovativa saker, agerar risktagande och utför proaktivt arbete. Det är problematiskt eftersom man med den begreppsapparaten inte tillräckligt väl kan förklara varför företag utför entreprenöriella handlingar.

– I min avhandling förfinar jag begreppet EO genom att reda ut vad det innebär att vara ett entreprenöriellt orienterat företag, vilket alltså inte är samma sak som att göra. Däremot är detta ”vara” nödvändigt för att ”göra”.

Vilka är de viktigaste resultaten?
– Avhandlingen går alltså ut på att visa att man kan vara ett entreprenöriellt företag utan att ständigt göra entreprenöriella handlingar. Tänk dig att ett företag, som under lång tid har tagit fram många produkter, plötsligt råkar ut för att en underleverantör går i konkurs. Då är det svårt för företaget att göra entreprenöriella handlingar. Utifrån hur EO-begreppet är definierat i dag kan man inte längre se det företaget som entreprenöriellt. Men jag menar att företaget kan vara entreprenöriellt orienterat trots att det inte kan göra så mycket just i krisen. Företaget är fortfarande kapabelt att utföra dessa handlingar, om än inte just nu.

– Varandet innefattar tre aspekter. Den första är att det finns en övertygelse inom företaget om att det finns möjligheter att tjäna pengar genom att utföra entreprenöriella handlingar. Den andra aspekten är att det finns en övertygelse inom företaget att dess resurser kan kombineras för att uppnå lönsamhet. Resurserna på ett IT-företag ser annorlunda ut än de på ett biomedicinskt företag. Respektive företag vet hur de ska använda sina resurser. För det tredje kännetecknas varandet av medarbetare som identifierar sig som entreprenöriella.

– Dessa tre aspekter tillsammans kännetecknar vad det innebär att vara ett EO-företag. När man utför en entreprenöriell handling så aktualiseras den här formen av kontextuell kunskap om entreprenöriella handlingar.

Vem har nytta av dina resultat?
– Avhandlingen ger tips på hur småföretag kan tänka för att vara entreprenöriella. Huvudpoängen är att reflektera över sina övertygelser. Till exempel: Finns möjligheten att med mina produkter tjäna pengar på en marknad? Eller är det bara inbillning? Om fel analys görs kan det leda till katastrof. Kan vi utnyttja våra resurser på ett bättre sätt? Hur definierar vi oss som grupp? Jag menar att det är viktigt att hela tiden reflektera över sina övertygelser. De har konsekvenser för de entreprenöriella handlingar man slutligen utför.

– Till de beslutsfattare som exempelvis vill att företag ska utföra hållbara och miljövänliga entreprenöriella handlingar, rekommenderar jag några saker. De bör utbilda företagen så att de identifierar sig som bolag som utför en särskild typ av hållbar handling. De bör också övertyga företagen om att resurser kan kombineras på ett hållbart sätt och att det finns potential att tjäna pengar genom att utföra en viss typ av hållbar handling.

Tobias Pehrsson disputerar på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet 25 september med avhandlingen Why are firms conducting entrepreneurial actions? Towards a reconceptualization of entrepreneurial orientation.

Följ disputationen via länk.

Kontakta tobias.pehrsson@gu.seText: Maria Linde


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu