Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
”Entreprenörskap är att våga ta steget ut i det okända”
Kenneth Howery. Foto: U.S. Embassy in Sweden.
Publicerad: 2020-10-20
Följande text publicerades även under vinjetten ”Åsikten” i Entré nr 3, 2020:

”Entreprenörskap är att våga ta steget ut i det okända”

Det här året har inneburit en utmaning för oss alla, inte minst för alla de som har försökt bryta ny mark och omsätta sina idéer i ett eget företag. Med andra ord: entreprenörer.

Jag började min karriär som entreprenör, ett val som ofta innebär en lite krokigare väg. Efter min examen från Stanford började jag inte på ett stort, etablerat företag, utan arbetade i stället för ett nystartat investeringsbolag tillsammans med en vän från universitetet, Peter Thiel. Vårt kontor var i en tidigare städskrubb utan fönster. Det var så litet att varje gång Peter kom eller gick var jag tvungen att dra in min stol så att han kunde komma ut.

Inte hade jag kunnat ana att den här städskrubben skulle vara startpunkten för min största framgång hittills: Att tillsammans med Max Levchin, Peter Thiel, Elon Musk, Luke Nosek, Yu Pan och Russel Simmons vara med och grunda Paypal. Arbetet med Paypal lärde mig att framgång kräver två saker: Att se möjligheter där andra inte gör det, och att våga ta steget ut i det okända.

Möjligheter finns alltid, oavsett hur tufft läget kan verka, men det krävs en speciell inställning och beslutsamhet att se dem och dra nytta av dem. Samma gäller även nu, trots att vi genomlever en pandemi världen inte drabbats av på över hundra år och av ett slag ingen av oss som lever i dag har upplevt. Även om vi det senaste halvåret tvingats ändra hur vi reser, arbetar, och även hur vi lever, är jag fortsatt en optimist. Trots de allvarliga förluster vi har lidit, och de inskränkningar av vårt liv vi fortfarande lever med, tror jag att det kommer finnas de som ser nya sätt att lösa gemensamma problem. Som Albert Einstein en gång sa; ”Mitt i svårigheterna finns möjligheter.”

Det för mig till min andra lärdom för att nå framgång: Att våga ta steget ut i det okända. Vi vet inte vilken långsiktig effekt pandemin kommer att ha på våra samhällen eller på hur vi arbetar. Oavsett vilka förändringar det blir kommer de som möter denna nya post-corona-verklighet blir mer framgångsrika än de som blundar för den. Kanske kommer det att röra sig om att hitta sätt att hålla möten som är effektivare än videosamtal, eller att se nya möjligheter att göra konferenser online med fördjupande virtuell verklighet. Många i USA och Sverige arbetar hårt med att lära sig mer om coronaviruset för att kunna utveckla ett säkert och effektivt vaccin eller behandling. De duckar inte för detta nya hot utan söker en lösning.

USA och Sverige handlar i dag varor och tjänster för 25 miljarder dollar årligen. Vi har också investerat över 90 miljarder dollar i varandras ekonomier, vilket skapat hundratusentals jobb. Sverige är den 13:e största direktinvesteraren i USA, en siffra som vida överstiger det man kunde förvänta sig av ett land av Sveriges storlek.

Våra starka ekonomier och välutvecklade forskningsmiljöer ger en god grund att skapa framgångsrika entreprenörer. Vårt robusta partnerskap och starka ekonomiska relation gynnar också ett framgångsrikt företagande. Det är ingen tillfällighet att Stockholmsregionen kommer på andra plats efter Silicon Valley när det gäller att producera ”enhörningar”.

Jag är övertygad om att när amerikanska och svenska entreprenörer samarbetar ännu mer, kommer fler se möjligheterna bortom riskerna, våga möta det okända, och bygga välmående samhällen som inte bara gynnar våra två länder, utan även världen, i många år framöver.


Om Kenneth
Kenneth Howery är USA:s ambassadör i Sverige sedan november 2019. Som entreprenör och medgrundare till Paypal samt många år som investerare, har han ett stort intresse och engagemang för entreprenörer. Följ honom på Twitter (@USAmbSweden) och Instagram (@usambsweden).


Text: Kenneth Howery


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu