Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
BOKTIPS: Ekonomisk tillväxt går hand i hand med hållbarhet
Boken "Mer för mindre? Tillväxt och hållbarhet i Sverige" ges ut av Ratio och lanserades digitalt 1 december 2020. Bokomslag: Magnus Frederiksen. Foto: Eric Cronberg.
Publicerad: 2020-12-11

BOKTIPS: Ekonomisk tillväxt går hand i hand med hållbarhet

Mer välstånd från mindre resurser är möjligt. Den slutsatsen drar forskare i ny bok.

– Sedan 1990 har antalet bilar i Sverige ökat med 1,2 miljoner, men koldioxidutsläppen har gått ner med 21 procent.

Det berättade Ratioforskaren Jonas Grafström vid den digitala boklanseringen av Mer för mindre? Tillväxt och hållbarhet i Sverige, 1 december 2020. Tillsammans med kollegan Christian Sandström har han med hjälp av offentlig statistik kartlagt miljöfarliga utsläpp i Sverige de senaste 30 åren. De har också studerat vilken betydelse marknad, politik och teknik har för utvecklingen. Resultaten presenteras i boken vars budskap är att ekonomisk tillväxt kan gå hand i hand med en hållbar utveckling.

Att koldioxidutsläpp från bilar har minskat trots fler bilar menar författarna beror på teknologiutvecklingen. Bilarnas teknologi är bättre och mer klimatsmarta. En modern bil släpper ut två till fem gånger mindre koldioxid än äldre bilar och består av miljövänligare material.

– Ekonomin kan växa extremt mycket utan att utsläppen ökar, de kan till och med gå neråt, sa Jonas Grafström.

Svenskarna är energikrävande på grund av kallt klimat och många tunga industrier som kräver mycket energi. Men elanvändningen är inte så kraftig som man kan tro, enligt författarna.

– På 30 år har vi sett en fördubbling av ekonomin men elförbrukningen har inte ökat överhuvudtaget. En normal lampa i dag drar 80-90 procent mindre elektricitet än en 30 år gammal lampa. Och vi har många lampor i våra hem. Om alla byts ut till lågenergilampor har vi kapat elanvändningen rejält. Samma gäller med kylskåp som är betydligt mindre energikrävande i dag, sa Jonas Grafström.

Vattenförbrukningen är ett annat område som författarna tar upp i boken. På 30 år har vi blivit 1,6 miljoner fler människor i Sverige, vilket kan få oss att tro att vattenförbrukningen har ökat. Men det stämmer inte.

– Som så mycket annat har den gått ner. I dag har vi effektivare kranar och duschar än tidigare.

Utöver teknologin driver politiken och marknaden utvecklingen framåt. Svenska konsumenter är klimatmedvetna, och blyförbudet har varit en viktig politisk åtgärd för den hållbara utvecklingen. Sverige är på många sätt ett föregångsland när det kommer till hållbarhet. Men det finns områden där Sverige har en del kvar att lära.

– Det går åt rätt håll på många sätt. Men man ska komma ihåg att de globala koldioxidutsläppen ökar. Det svenska utrikesflyget bidrar till det. På 30 år har koldioxidutsläppet ökat med flera hundra procent. Där har vi något att jobba med, konstaterade Jonas Grafström under boklanseringen.

Boken Mer för mindre? Tillväxt och hållbarhet i Sverige har getts ut av Ratio (2020) och har ISBN: 978-91-8020-203-9. Läs boken och ladda ner den gratis.

Kontakta jonas.grafstrom@ratio.se


Text: Maria Linde


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu