Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
FORSKNINGSSTÖD: Miljoner ska öka kunskap om ekoinnovation
Wisdom Kanda. Foto: Teiksma Buseva (Kanda) och Jason Jarrach/Unsplash (genrebild).
Publicerad: 2020-12-18

FORSKNINGSSTÖD: Miljoner ska öka kunskap om ekoinnovation

Banker, affärsutvecklare och privata finansiärer vet för lite om ekoinnovation och cirkulär ekonomi. Det ska Wisdom Kanda, Linköpings universitet, råda bot på. Han har fått nära 4 miljoner kronor i forskningsstöd från Formas.

Grattis, vad ska ni göra för pengarna?
– Entreprenöriella ekosystemet för företag, som banker, inkubatorer, affärsutvecklare, privata finansiärer med flera – saknar kompetens om ekoinnovation och cirkulär ekonomi. Företag som återanvänder tekniska delar för att exempelvis laga datorer, eller bilpoolsföretag som levererar en tjänst i stället för att tillverka en produkt är exempel på företag som jobbar med ekoinnovation och cirkulär ekonomi.

– Den här typen av nystartade företag har inte samma chans att utvecklas och växa på grund av bristande kunskaper i stödsystemet. Vilken kunskap behöver stödsystemet för att ha möjlighet att stödja företag som jobbar med cirkulära affärsmodeller? Och hur ska de få den? Det kommer vi att undersöka.

Vad hoppas du att ni kommer fram till?
– Vi ska kunna peka på vilken kunskap som behövs för att stödja de här nystartade företagen. Vi vill också matcha entreprenöriella ekosystemet med företag som jobbar med cirkulära affärsmodeller.

Varför är ditt forskningsprojekt viktigt?
– De globala klimatmålen ska nås 2030. Vi har utmaningar med klimatet och det råder resursbrist i världen. Det kommer att bli dyrare att köpa in nytt material och ny energi framöver. Företag som inte kan jobba med cirkulär ekonomi kommer att ha svårt att överleva. Är du framgångsrik på området är det en stor konkurrensfördel. Inte bara för företaget, utan för hela landet. Sverige skulle kunna leda den processen och exportera vår kunskap.

Kontakta wisdom.kanda@liu.se

Projektet heter ”Entreprenöriella ekosystem för nystartade företag som utvecklar cirkulära affärsmodeller” och pågår 2021-2024. Wisdom Kanda är forskningsledare och jobbar tillsammans med Magnus Klofsten och Dzamila Bienkowska, även de verksamma vid Linköpings universitet.


Text: Maria Linde


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu