Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
FORSKNINGSSTÖD: Miljonregn över nydisputerade forskare
Sarah Fitz-Koch och Daniel Tyskbo är två nydisputerade forskare som har fått Wallanderstipendium. Foto: Marianne Persson (Fitz-Koch), Malin Tengblad (Tyskbo) och Micheile Henderson/Unsplash (genrebild).
Publicerad: 2020-12-18

FORSKNINGSSTÖD: Miljonregn över nydisputerade forskare

För 1,7 miljoner kronor var får ett gäng nydisputerade individer möjlighet att forska vidare inom sitt område. De har fått Wallanderstipendier som delas ut av Handelsbankens forskningsstiftelser. Stipendiet löper under tre år och tanken är att forskarna ska uppnå docentkompetens.

Inom området företagsekonomi, ekonomisk historia och nationalekonomi har följande forskare fått Wallanderstipendium:

SARAH FITZ-KOCH, Internationella handelshögskolan i Jönköping, ska studera nyföretagande och generationsskifte i jordbrukssektorn utifrån ett hälsoperspektiv.

– Jag vill ta reda på hur nykomlingar i jordbrukssektorn mår och var motivation att driva jordbruk kommer ifrån. Det är trots allt en stressig bransch. Familjeföretag har problem med att få nästa generation att ta över jordbruket. Det är problematiskt eftersom familjeföretag inom jordbruk är den vanligaste formen. Jag vill också förstå vad det är som gör att vissa jordbrukare lyckas nå välbefinnande trots slitsamma arbetsvillkor, säger Sara Fitz-Koch.

Läs vår artikel om hennes avhandling ”Who am I, and if so, how many? Identity Dynamics in Agricultural Entrepreneurship”.

DANIEL TYSKBO, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och Högskolan i Halmstad, ska göra upp med vurmen kring artificiell intelligens och algoritmer.

– Det spenderas oerhörda resurser på sofistikerad digital teknologi. Förhoppningarna att den ska lösa en mängd problem är stor. Men det blir ofta problem vid introduceringen. Gapet mellan utvecklare och slutanvändare är för stort. I min forskning kommer jag att studera introducering och användning av teknologierna i olika empiriska kontexter. Vilka oväntade konsekvenser följer vid introducering av tekniken? Vilka kontextuella anpassningar krävs för att tekniken ska fungera? Det är frågor jag ska studera, säger Daniel Tyskbo.

Läs vår artikel om hans avhandling ”A Hybrid Operating Room in the Making – Coordinating the Introduction and Use of New Technology”.

ORSA KEKEZI, Internationella handelshögskolan i Jönköping
Läs vår artikel om hennes avhandling ”Labor Mobility across Jobs and Space”.

ERIK GUSTAFSSON, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Läs vår artikel om hans avhandling ”Fashioning a Knowledge Intensive Entrepreneur?”.

ALEXANDRE SUKHOV, Karlstads universitet


Text: Maria Linde


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar