Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
Unga företag hårdast drabbade av coronapandemin
Foto: Chris Liverani/Unsplash.
Publicerad: 2021-01-26

Unga företag hårdast drabbade av coronapandemin

Många småföretag hade det tufft under 2020 och nystartade företag inom hotell, restaurang samt detaljhandel hade det allra tuffast. Det visar en studie som Almis forskningsråd genomförde under hösten.

Coronakrisen ledde till en markant försämrad lönsamhet, 40 procent av företagarna avstod eller minskade löneuttaget och andra ersättningar under pandemin. Allra värst var det inom hotell- och restaurangbranschen där 70 procent minskade sina uttag.

För att hantera krisen var företagens primära åtgärd att se över och sänka sina kostnader. Personalstyrkan minskades och företagen använde sig av olika former av stöd. De rörde sänkta arbetsgivaravgifter, ersättning för anställdas sjuklönekostnader samt korttidspermittering. Studien visar att närmare 60 procent av småföretagarna ansåg att stöden haft avgörande eller stor betydelse för verksamheten.

Men pandemin har inte enbart haft negativa effekter. Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder och ungefär 40 procent av företagen upptäckte och ville utveckla nya affärsmöjligheter på grund av pandemin. Företagare inom hotell och restaurang var extra uppfinningsrika, där var siffran 55 procent.

Rapporten Småföretagens erfarenheter från covid-19 – En studie av pandemins effekter för gruppen småföretag har skrivits av Håkan Boter och Anders Lundström. Undersökningen är baserad på telefonintervjuer med 1 200 företagsledare under perioden 1–31 oktober 2020. I studien ingår aktiva företag med 5–49 anställda.

Rapporten finns att ladda ner kostnadsfritt på Almis webbplats


Text: Helene Thorgrimsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu