Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
NY AVHANDLING | Svenskbaserade företag konkurrerar med kvalitet
Foto: Unsplash.
Publicerad: 2021-12-08

Svenskbaserade företag konkurrerar med kvalitet

Många svenska tillverkningsföretag har sin produktion i lågkostnadsländer för att konkurrera med pris. Men pandemin har fått flera företag att flytta hem produktionen. Och det går att konkurrera härifrån också – med kvalitet till exempel.

Pandemin har varit en ögonöppnare för tillverkningsföretag från högkostnadsländer som har sin produktion i lågkostnadsländer. De globala leveranskedjorna har visat sig oerhört bräckliga och många har insett värdet i att ha verksamhet och leverantörer nära hemmabasen. Utan att ännu kunna tala om en trend – har flera företag till och med flyttat hem sin produktion.

NY AVHANDLING | Svenskbaserade företag konkurrerar med kvalitet
Cinzia Sansone disputerar 10 december. Foto: Tekniska högskolan i Jönköping.
Vad ska de nu konkurrera med om de inte kan göra det med pris? Det har Cinzia Sansone, Tekniska högskolan i Jönköping, studerat i sin doktorsavhandling. I studien ingår bland annat företag som tillverkar fordon, kontorsmaterial, textil, plast och medicinska produkter. Hon uppmanar Sverigebaserade tillverkningsföretag att, i stället för pris, konkurrera med dessa värden:

Kvalitet – skapa produkter av hög kvalitet.
Tid – satsa på korta leveranstider.
Flexibilitet – erbjud skräddarsydda produkter eller ett brett sortiment.
Innovation – skapa innovativa lösningar för produkter och tjänster.
Hållbarhet – ta hänsyn till miljö och klimat vid produktion.

– Beställer man produkter från Kina så är leveranstiden ganska lång. Men finns tillverkningen och leverantörerna på hemmaplan får kunderna sina produkter betydligt snabbare.

– Fler och fler kunder blir medvetna om klimatpåverkan som tillverkningsindustrin har och är också villiga att betala ett högre pris för att köpa hållbara produkter av hög kvalitet, säger Cinzia Sansone.

Hon menar att svenska tillverkningsföretag med produktion i Sverige kan ta ledartröjan när det kommer till kvalitet. Bland annat för att vi är ett resursstarkt land med stor tillgång till teknik, innovativa leverantörer och kvalificerad arbetskraft. Men för att lyckas konkurrera med kvalitet behöver företagen ta förankrade beslut på ledningsnivå.

– Företagen behöver ta beslut som fokuserar på stärkt kvalitet på flera plan – som produkt, process, leverans och varumärke.

Under arbetet med avhandlingen överraskades Cinzia Sansone av den stora medvetenheten kring hållbarhetsfrågor i svenska tillverkningsföretag.

– De fokuserar verkligen på att tillverka miljövänliga produkter genom miljövänliga processer, säger Cinzia Sansone.

Kontakta cinzia.sansone@ju.se

Mer om avhandlingen
Cinzia Sansone disputerar den 10 december vid Tekniska högskolan i Jönköping. Avhandlingen heter Critical Operations Capabilities for Competitive Manufacturing: A High-Cost Environment Perspective och kan laddas ner som PDF.


Text: Maria Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu