Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
ESBRIs VALPANEL: Caroline Wigren-Kristoferson
Caroline Wigren, professor i urbana studier vid Malmö universitet. Foto: Malin Palm.
Publicerad: 2022-08-25

ESBRIs VALPANEL: Caroline Wigren-Kristoferson

Valet närmar sig med stormsteg. Vilka politiska åtgärder krävs egentligen för att stärka entreprenörskap och innovation i Sverige? Esbri har pratat med åtta stycken professorer på området, och presenterar svaren löpande här på webben och i sociala medier. Här får vi reda på vad Caroline Wigren-Kristoferson, Malmö universitet säger.


– Vi behöver ett modigt ledarskap som sätter klimatet i fokus. Sverige ska vara en föregångare och ta ansvar eftersom vi har kunskap på området och en livsstil som kostar för klimatet. Vi har mycket grön teknik, men behöver implementera och använda den. Både institutioner och individer har ett ansvar i detta.

– Det måste finnas en tydlighet från politiskt håll när det kommer till vilka vägar Sverige ska gå vid stora skiften, som klimatomställningen. Så länge en osäkerhet finns, kommer entreprenörer inte våga satsa på hållbart företagande. I mikrobryggerier, till exempel, och andra hantverksföretag är arbetet ofta mer intensivt och har långsammare processer. Entreprenörer behöver besked om den typen av hållbar verksamhet är värd att satsa på. Vi måste komma bort från de snabba processerna. Är politikerna redo att stötta fler företag i den omställningen?

– Individens ansvar i detta är att konsumera fler tjänster och färre produkter. Och att leva hållbart på andra sätt. Men om man är osäker på om det finns tillräckligt med laddstationer ute på vägarna de närmaste åren, kommer många välja bensinbil framför elbil. Och det hållbara resandet med tåg i stället för flyg kommer inte att ske så länge tågsystemet inte är på plats, och det är billigare att flyga än att åka tåg. Återigen, politikerna behöver vara tydliga med vilken väg Sverige ska gå, då är det lättare för både individ och entreprenörer att leva och arbeta hållbart.

Kontakta caroline.wigren@mau.se

Läs även svaren från:
Ivo Zander, Uppsala universitet
Jerker Moodyson, Jönköping university
Malin Malmström, Luleå tekniska universitet
Maureen McKelvey, Göteborgs universitet
Pontus Braunerhjelm, KTH
Karl Wennberg, Handelshögskolan i Stockholm
Ester Barinaga, Lunds universitet


Text: Maria Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu