Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Publicerad: 2005-11-17
Följande text publicerades även under vinjetten ”Esbrinytt” i Entré nr 4, 2005

Amerikansk höst för Esbri

Under hösten 2005 har Esbri förärats med flera prominenta besök från andra sidan Atlanten. Det har resulterat i ett antal intressanta och uppskattade tillställningar, bland annat The Sweden – U.S. Entrepreneurial Forum 2005.

USA-hösten inleddes 2 september med ett rundabordssamtal med Bradley Knox och Nathan Berkeley från Committee on Small Business vid U.S. House of Representatives. De kom till Sverige för att utbyta erfarenheter om småföretagarpolitik. Representanter från till exempel ITPS, Nutek och Vinnova delade med sig av det svenska perspektivet.

Höstens största evenemang till omfattningen var utan tvekan The Sweden – U.S. Entrepreneurial Forum 2005, som besöktes av ungefär 150 personer. Målet med forumet, som gick av stapeln 12 oktober, var att skapa möjligheter för ekonomisk utveckling genom att stimulera till tankeutbyte mellan entreprenörer, policymakare, riskkapitalister och akademiker från Sverige och USA.

Talare var bland andra USAs Sverigeambassadör Teel Bivins, statssekreterare Sven Erik Söder, serieentreprenören Dev Ganesan, Jonathan Ortmans, chef för Public Forum Institute och Anders Harrysson, chef för Sun Microsystems i centrala och norra Europa. Forumet, som är ett årligt återkommande evenemang, arrangerades tillsammans med Näringsdepartementet och U.S. Department of Commerce.

Nästa besök kom från Tom Sullivan som är chef för Office of Advocacy, Small Business Administration, och direkt utsedd av USAs president. Office of Advocacy arbetar för att skapa en positiv småföretagarpolitik och 1 november hölls ett seminarium på Näringsdepartementet där han presenterade det amerikanska systemet. Sullivan förklarade bland annat hur de arbetar med konsekvensanalyser och samrådsförfaranden för att skapa bästa möjliga förutsättningar för små företag. Seminariet besöktes framför allt av personer som arbetar med hur regler påverkar småföretag och samhälle.

Även Esbris årliga utbildningsworkshop kunde stoltsera med ett amerikanskt inslag i form av professor emeritus Dale Meyer, University of Colorado at Boulder. För fler än 80 entreprenörskapslärare delade han med sig av sin långa erfarenhet i undervisningens tjänst. Han höll också en Estradföreläsning tillsammans med professor Bengt Johannisson 8 november.

Årets sista amerikanska inslag kom från Saras Sarasvathy, professor vid University of Virginia. Hennes teori om ”effectuation” har fått stor uppmärksamhet inom den internationella entreprenörskapsforskningen. Hon höll i två seminarier, ett inriktat mot utbildningsfrågor och ett mot policyfrågor 17 och 18 november.Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu