Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Publicerad: 2007-03-22

ESBRI 10 år - det ska vi fira!

I juni 1997 arrangerade ESBRI symposiet ”Att skapa tillväxt och nya jobb”. Det blev startskottet för vår verksamhet. Kungen invigde institutet genom att knyta samman två band som en symbol för vikten av samarbeten. Leif Lundblad - entreprenör, uppfinnare och ESBRIs grundare - höll i det ena bandet medan Gustaf Lindencrona, dåvarande rektor för Stockholms universitet, höll i det andra.

Sedan 1997 har mäklandet av kunskap mellan akademi och näringsliv, forskare och praktiker, varit ESBRIs ledstjärna. 2007 fyller institutet tio år och det tänker vi fira under hela året. Vi hoppas att du vill delta i jubileumsaktiviteterna och på så sätt celebrera entreprenörskapet tillsammans med oss!

Att ESBRI fyller tio år innebär att många av våra kärnaktiviteter också jubilerar under 2007. Föreläsningsserien Estrad, tidningen Entré och workshopen Lärande och entreprenörskap är några exempel på aktiviteter som vi initierade 1997 och som fortfarande fyller ett stort behov.

100 öppna föreläsningar
Tio föreläsningar om året i tio år betyder att årets juniföreläsning blev den hundrade sedan starten. Totalt har cirka 13 000 personer tagit del av den aktuella forskning som har presenterats på ESBRIs Estrad genom åren. Kostnadsfritt!

Jubileumsföreläsningen 11 juni bjöd på en kavalkad av kända ansikten. Inte mindre än nio framstående, svenska och utländska, professorer deltog: Björn Bjerke, Pontus Braunerhjelm, Anne de Bruin, Bengt Johannisson, Hans Landström, Maureen McKelvey, Leif Melin, Kelly Shaver och Elisabeth Sundin. De har alla gästat ESBRI vid olika tillfällen och det kändes roligt att kunna bjuda in dem igen till en ”Best of Estrad”. Under föreläsningen reflekterade de kring den entreprenörskapskunskap vi har i dag, men blickade även framåt mot nya spännande forskningsområden. Läs mer här.

Liksom tidigare år kommer ESBRI att publicera en rapport från läsårets Estradföreläsningar. Den kommer att innehålla referat från de tio föreläsningar som genomförs läsåret 2006-2007, men även reflektioner kring de nio föregående verksamhetsåren. Tidigare Estradrapporter finns att ladda ner som PDFer.

40 Entréer till forskningen
Tidningen Entré är en annan ESBRI-angelägenhet som har funnits med sedan första början. I den skriver vi om aktuella avhandlingar, licentiatuppsatser, rapporter, artiklar, böcker och konferenser inom området entreprenörskap, innovation och småföretagande. Det är glädjande att se att forskningsfältet växer sig större för varje år, och även att mainstreamforskningen kompletteras med nya förgreningar.

Till Entré nr 2-2007, som för övrigt är det 40:e numret sedan starten, bifogar vi en jubileumsskrift. I den berättar vi bland annat om en del av de aktiviteter som ESBRI har genomfört 1997-2007. Du kan ladda ner jubileumsskriften kostnadsfritt här.

Entré trycks i 15 000 exemplar och distribueras främst i Sverige och Norden. Vill du vara säker på att inte missa nästa nummer? Teckna en kostnadsfri prenumeration här.

ESBRI-hösten 2007
I höst genomför ESBRI en rad intressanta aktiviteter som du inte får missa. Vi inleder med en festdag i entreprenörskapets tecken 24 september! Under en halvdag kommer deltagarna att bjudas på intressanta inlägg från forskare, företagare, politiker och andra som arbetar nära små, entreprenöriella och innovativa företag. Vi bjuder givetvis också på underhållning och feststämning. Här finns en första inbjudan till festligheterna 24 september. Du kan också mejla frågor eller intresseanmälan till fira@esbri.se

11-12 oktober kör vi det fjärde årliga ”Sweden - U.S. Entrepreneurial Forum”. Syftet med forumen är att främja erfarenhetsutbytet mellan svenskar och amerikaner kring viktiga entreprenörskapsfrågor, bland annat om tillgång till kapital. Läs mer här.

5-6 november genomförs ESBRIs tionde workshop för entreprenörskapslärare. Lärarworkshopen utgör en unik, årlig mötesplats där undervisningsfrågor står i centrum. Från början samlade den universitets- och högskolelärare från hela landet, men snart började anmälningarna komma också från våra nordiska grannländer. Sedan några år tillbaka har vi även öppnat upp workshopen för gymnasielärare, med delvis parallella spår. Liksom tidigare år styrs innehållet till stor del av deltagarnas intressen, och det går bra att höra av sig redan nu. Läs mer här.

3-4 december genomför ESBRI, tillsammans med forskningsprojektet Diana, ”The 2nd Global Symposium on Growth Strategies for Women Entrepreneurs”. Det är en internationell konferens som fokuserar på kvinnors företagande, och deras tillväxtstrategier. Läs mer här.

Givetvis fortsätter vi också med föreläsningsserien Estrad under hösten 2007. Programmet är ännu inte klart men kommer att publiceras här.


Text: Åse Karlén


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu