Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Magnus inlägg på esbribloggen
Publicerad: 2008-01-02
Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 4, 2007:

Myra Hart, Dianaprofessor och blivande romanförfattare:

”Som akademiker forskar man alltid”

I dag är hon erkänd akademiker och professor emeritus vid Harvard Business School. Men vägen dit har inte varit precis spikrak. Myra Hart har hunnit med flera karriärer innan hon tog sig råd att bli forskare. Nästa önskeyrke på meritförteckningen är romanförfattare.

Efter sin grundutbildning arbetade Myra Hart som lärare för sjundeklassare i fyra år. Sedan tog hon över familjeföretaget inom fastighetsbranschen och drev det i åtta år.

- Efter det hade jag tänkt stanna hemma med våra tre barn ett tag. Jag var hemma i tre veckor, sedan blev jag rekryterad som gästföreläsare till den lokala högskolan, säger Myra Hart.

Där tog hon också de första stegen på sin egen akademiska karriär och började läsa in en MBA parallellt med sitt arbete på högskolan. Men kvällsstudierna kändes inte tillfredsställande. 39 år gammal sökte hon och blev antagen till MBA-studier vid Harvard.

- I USA är det väldigt ovanligt att studera vid den åldern. Men jag lyckades övertala Harvard att det var deras problem och inte mitt. Deras dörrar var nämligen stängda för mig när jag var yngre. Inga av de stora handelshögskolorna i USA tog emot kvinnor på 1960-talet.

Kontorsvaror gav råd
Efter avslutad MBA blev Hart ombedd att stanna kvar och forska. Hon tackade nej och inledde en karriär inom detaljhandeln. Hon tillbringade fyra år i en av de stora amerikanska kedjorna och var till slut marknadschef.

Sedan kom en kollega med en idé. Han ville starta återförsäljning av kontorsvaror. Myra Hart hängde på och blev därmed en av grundarna till Staples. Man skulle kunna säga att resten är historia. Staples gick från en omsättning på 0 till 160 miljoner dollar på tre år. I dag är kedjan störst i världen på kontorsvaror.

- Efter att Staples introducerades på aktiemarknaden kände jag att jag hade råd att gå tillbaka till den akademiska världen. Men jag ville inte bara vara gästprofessor, jag ville göra det på riktigt. Så jag började forska och tog min doktorsexamen på Harvard efter fem år.

Hennes avhandling handlade om vilka resurser som är viktiga vid nystart av företag, och hur det framtida företaget påverkas av vilka val man gör i inledningsfasen. Det som visade sig spela mest roll var vilka partners man väljer.

- En annan sak som är viktigt är erfarenhet. Det handlar dels om att du lär dig saker, men också om att andra i branschen vet vem du är. När vi startade Staples hade vi tillsammans lång erfarenhet från detaljhandeln, enda skillnaden var produkten. Folk visste att vi kunde branschen. Då är det lättare att få till exempel finansiering.

Myra Hart har gjort sig mest känd för sin forskning om kvinnors företagande.

- Det var egentligen inget jag hade tänkt ägna mig åt. Men jag växte upp när mycket ändrades för kvinnor. Och jag var ofta den enda kvinnan i konferensrummet när jag arbetade i näringslivet. Så det är klart att jag funderade lite på de här frågorna.

- När jag senare gjorde en studie av Harvards alumni blev jag förvånad. Jag trodde att fler kvinnor än män skulle vara involverade i entreprenörskap, men det var tvärtom. Jag ville förstå hur det skiljer sig mellan könen, och varför. Det har varit en av hörnstenarna i min forskning sedan dess.

Prisad för Diana
Tillsammans med kollegorna Candida Brush, Nancy Carter, Elizabeth Gatewood och Patricia Greene grundade Myra Hart forskningsprojektet Diana som fokuserar just på kvinnors företagande.

- Candy, Patty och jag hade redan arbetat ihop med ett antal artiklar. Jag har alltid tyckt att det är mycket roligare att arbeta i grupp. Det höjer kvaliteten på idéerna också. Sedan anslöt sig Nancy och Betsy till gruppen. Strax efter det, 1999, bildade vi Diana. En av de första sakerna vi gjorde var ett bokprojekt tillsammans med Esbri, berättar Hart.

2007 tilldelades de fem Dianaprofessorerna FSF-Nutek Award för sin samlade forskningsinsats.

I sin kommande bok Assuming Control: Women Taking Charge of Their Personal and Professional Lives skriver de om kvinnor som lämnar arbetslivet för att ta hand om familjen.

Myra Hart hävdar att det är hennes sista akademiska bok - nu vill hon njuta av livet som pensionär. Men för att vara pensionär har hon en hel del på gång. Hon är fortfarande engagerad i universitetslivet. Hon håller i kortare managementkurser för professionella och i januari ska hon vara gästprofessor vid Stanford. Hon sitter också i fem företagsstyrelser.

Men hon tänker ta sig tid till annat också, säger hon. Som att resa för nöjes skull. Tillsammans med sin man planerar hon resor till bland annat Indien och Kina.

- Jag har inga nya stora forskningsprojekt på gång. Men som akademiker forskar man alltid, utan att man tänker på det. Fast min nästa bok tror jag blir en roman. Jag skrev en hel del fiktion när jag var yngre, och är sugen på att göra det igen, säger Myra Hart.

Fakta:
Namn: Myra M Hart
Bakgrund: Medgrundare till kontorsmaterialkedjan Staples. Doktorerade vid Harvard Business School. Är i dag professor emeritus vid samma lärosäte. En av grundarna till Dianaprojektet som forskar om kvinnors företag.
Aktuell: Med den kommande boken Assuming Control: Women Taking Charge of Their Personal and Professional Lives (Harvard Business School Press) som hon skriver tillsammans med två av sina ständiga kollegor: Candida Brush och Patricia Greene.

För mer info: mhart@hbs.eduText: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu