Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatTa del av vår Q&A med Johan Wiklund på temat adhd och entreprenörskap
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
Publicerad: 2008-06-13
Följande text publicerades även under vinjetten ”Åsikten” i Entré nr 2, 2008:

VM-guld i entreprenörskap 2015?!

Om det vore VM i entreprenörskap i år skulle Sverige förmodligen hamna långt ner i resultatlistan. Möjligen skulle vi slå några länder, om vi hade turen på vår sida. Förbundskaptenerna, först Göran Persson och nu Fredrik Reinfeldt, har kontinuerligt fokuserat på kvantitet i stället för på kvalitet när de har gjort laguttagningarna.

Mantrat har varit, och är: Fler nya företag, fler växande företag, fler starka regioner. Räddningen just nu är att vi faktiskt har några få starka entreprenörer som vägrar anpassa sig efter spelsystemet.

De är de sanna hjältarna som skapar och fördelar välstånd, och är kompetenta entreprenörer. Problemet är att lagledningen med Göran/Fredrik i spetsen har skapat ett spelsystem som lett till följande:
* De bästa entreprenörerna, företagarna och forskarna flyr utomlands
* Kvar blir 110 000 personer som försöker starta företag varje år
* Av dessa har 75 000 personer lagt ned sitt företag inom 6 år
* Genomsnittskostnaden per startförsök är cirka 87 000 kronor och 9 månader i tid
* 80 procent har en omsättning som är mindre än en miljon kronor efter 6 år

Träningstillfällena minskar (entreprenörskapsutbildningarna blir färre och färre) och på träningarna slåss utländska studenter om platserna, medan svenska studenter lyser med sin frånvaro. De flesta länder satsar hårt på träning, men inte Sverige. I det långa loppet kommer tränarna och spelarna att vara utländska proffs. Vi svenskar kommer att vara bollkallar.

Träningsanläggningarna (innovationssystem, stödsystem, organisationer som Nutek och Almi, samt regelverken runt entreprenörskapet) är också inriktade på kvantitet. Systemen, som präglas av regler och kontroller, är egentligen oprövade och utan oberoende kvalitetsgranskning. Mycket av ansvaret ligger ju på lagledningen. Men bristen på effekter av systemen, beror även på coacherna och tränarna ute i systemen.

För att Sverige ska kunna bli världsmästare i entreprenörskap behöver nuvarande och framtida lagledningar en ny laguppställning. Den bör förslagsvis inledas med en ny struktur för laguttagning och träning. En liten kompetent lagledning utses, vilken i sin tur tillsätter fyra huvudcoacher, vars ansvar är att utveckla världsledande kunskapscentrum i entreprenörskap.

Detta system borde vara det bästa för att skapa kompetenta lagledare, coacher och spelare i yppersta världsklass – ett lag vi kan skicka till VM utan att skämmas, helt enkelt. Ska vi satsa på, säg 2015?

För mer info: mikael.samuelsson@hhs.seText: Mikael Samuelsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu