Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Globalt entreprenörskapspris till Scott Shane
 
Publicerad: 2009-01-29

Globalt entreprenörskapspris till Scott Shane

Årets stora pris i entreprenörskapsforskning, ”Global Award for Entrepreneurship Research”, går till Scott Shane. Det offentliggjordes 29 januari 2009 på Småföretagsdagarna i Örebro.

Shane är professor i nationalekonomi och verksam vid Weatherhead School of Management, Case Western Reserve University, USA. Han har bland annat intresserat sig för teknikbaserat respektive akademiskt entreprenörskap.

I prismotiveringen kan man läsa att: ”Scott Shanes publikationer hyser en imponerande och uppfinningsrik spännvidd, som täcker praktiskt taget allt det vi betraktar som entreprenörskapsforskning, med nydanande bidrag av stor betydelse för den akademiska verksamheten inom fältet. Hans outtröttliga arbete med att skapa legitimitet åt entreprenörskap som forskningsområde har även bidragit till att stärka dess ställning bland samhällsvetenskaperna”.

- Hans kanske viktigaste forskningsresultat är att han har visat att en entreprenöriell möjlighet uppstår när man befinner sig på en plats och ser: ”Wow, det här kan jag göra bättre”, säger Magnus Henrekson, som är ordförande i den kommitté som utser pristagaren.

Scott Shane kunde inte vara på plats, men i ett förinspelat videomeddelande tackade han för äran, och passade samtidigt på att skicka tacksamhet till några medarbetare som han menade bidragit till att han får priset. Bland andra Per Davidsson och Frédéric Delmar från Sverige.

Här finns en porträttartikel om Scott Shane.

Global Award for Entrepreneurship Research har delats ut sedan 1996 och går till en forskare som bidragit till att öka kunskapen om entreprenörskap, småföretag och dess betydelse för ekonomisk utveckling.

Priset består av Carl Milles staty Guds hand och 100 000 euro. Det delas ut av FSF, Nutek och Institutet för Näringslivsforskning och sponsras även sedan hösten 2008 av entreprenören Rune Andersson. Här kan du läsa mer om Rune Andersson och hans holdingbolag Mellby Gård AB.

Förra året fick Bengt Johannisson, som första svensk, priset. Här kan du läsa en artikel om honom.

Dagen innan tillkännagavs att FSFs och Nuteks pris till en ung entreprenörskapsforskare i år går till forskaren Kristina Nyström. Här kan du läsa ett blogginlägg om det priset.


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar