Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Lerner knep priset
Josh Lerner kunde inte delta i Småföretagsdagarna men bidrog med en hälsning på storbildsskärm.
Publicerad: 2010-02-03
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2010:

Lerner knep priset

2010 års ”Global Award for Entrepreneurship Research” går till Josh Lerner. Det offentliggjordes 3 februari 2010 på Småföretagsdagarna i Örebro. Lerner sällar sig därmed till en exklusiv skara av prisade entreprenörskapsforskare.

Lerner knep priset
Josh Lerner är professor i Investment Banking vid Harvard Business School. Han har i sin forskning bland annat intresserat sig för riskkapital och patent.

Enligt priskommittén har Josh Lerner förändrat sättet att se på riskkapitalets roll i att nya företag etableras och expanderar. ”Lerners forskning har varit avgörande för utformningen av den moderna analysen av riskkapitalbaserat entreprenörskap”, står det att läsa i motiveringen.

Pontus Braunerhjelm är vd för Entreprenörskapsforum och ordförande i priskommittén som utsåg Lerner till årets vinnare:

- Josh Lerner är främst känd för sin banbrytande forskning om riskkapital i tidiga skeden. Under senare år har hans forskning dessutom utvidgats till att omfatta forskningsområdet innovation där han trycker på vikten av allianser, patent och utveckling av användardrivna innovationer, sa professor Pontus Braunerhjelm.

I sin senaste bok, Boulevard of Broken Dreams, tar sig Josh Lerner an offentligt stöd till entreprenörskap och riskkapital. Han poängterade via länk från USA att det i dagsläget finns starka skäl för sådana stöd.

- Det är uppmuntrande att vi får så mycket erkännande från policymakare nuförtiden. Entreprenörskap är viktigare än någonsin för den ekonomiska tillväxten. Samtidigt har entreprenörskapets motorer, venture capital-bolagen och affärsänglarna, stora svårigheter. Så det finns ett behov av insatser från policy. En av hemligheterna bakom att göra insatserna framgångsrika är att de görs i samarbete med den privata sektorn.

- Vi lever i spännande tider för entreprenörskapet och för entreprenörskapsforskningen. Det är en stor ära och extra spännande att få priset i dessa tider, sa Lerner.

”Global Award for Entrepreneurship Research” har delats ut sedan 1996 och går till en forskare som bidragit till att öka kunskapen om entreprenörskap, småföretag och dess betydelse för ekonomisk utveckling.

Priset består av Carl Milles staty Guds hand och 100 000 euro. Det delas ut av Entreprenörskapsforum, Institutet för Näringslivsforskning och Tillväxtverket, och sponsras även sedan hösten 2008 av entreprenören Rune Andersson.

I Esbris Kunskapsbank hittar du boktips om två av Josh Lerners böcker: The Money of Invention och ovan nämnda Boulevard of Broken Dreams. Här finns ett (något oskarpt) filmklipp från Småföretagsdagarna och tillkännagivandet av priset. Missa inte heller inlägget på esbribloggen med en rätt annorlunda bild på professor Lerner…


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentarer (1 st)
Kommentarer
7 feb 2010, 22:54
Av Dariush Ghatan, webbsida
Jag hde förmånen att ha Josh Lerner som lärare på HBS i höstas. Han är en makalös person med enorm kunskap, fantastisk energi och mycket humor.

Grattis!
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu