Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Amar Bhidé gästade Esbri
 
Publicerad: 2010-07-19
Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2010:

Amar Bhidé gästade Esbri

Under ett par veckor i månadsskiftet maj-juni hade vi celebert besök av Amar Bhidé. Han är gästprofessor vid Harvard Kennedy School of Government i USA.

Under sin vistelse på Esbri har Bhidé besökt finans- och näringsdepartementen, samt haft möten och seminarier med en rad olika riksdagsledamöter och policyskapare. Han har bland annat presenterat innehåll ur sin bok The Venturesome Economy – How Innovation Sustains Prosperity in a More Connected World som kom 2008.

I oktober 2010 är Amar Bhidé aktuell med en ny bok: A Call for Judgement. Till följd av den finansiella krisen har frågor väckts om hållbarheten i det ekonomiska systemet. I boken föreslår Bhidé hur obalansen mellan den resultatdrivna finansiella sektorn och den innovationsdrivna ”riktiga” ekonomin, kan korrigeras. Till den riktiga ekonomin räknar han allt utanför den finansiella sektorn, till exempel entreprenörer och produktion. Han menar att dramatiska förändringar inte är upp till bankerna att genomföra.

- Bankerna bör ägna sig åt simpla saker, som att ge ut lån. Ingenting annat. De är ekonomins blod, och om de börjar spekulera och stöter på problem skadar det inte bara dem, utan ekonomin i stort, säger Amar Bhidé.

Vi porträtterade Amar Bhidé i Entré nr 4-2008, och har också skrivit om hans böcker.


Text: Christina Eriksson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu