Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
”Vilken idiot som helst kan bli entreprenör”
 
Publicerad: 2010-11-26

”Vilken idiot som helst kan bli entreprenör”

Entreprenörskap är något alla kan lära sig. Det handlar om ett speciellt sätt att fatta beslut och använda sina resurser. Det menar forskaren Saras Sarasvathy som höll i ett seminarium på ESBRI i går.

Saras Sarasvathy är mest känd för att ha skapat en teori kring hur entreprenörskap går till: ”Effectuation”. Hon menar att det handlar om ett speciellt sätt att fatta beslut. Drygt 60 procent av de expertentreprenörer hon har studerat använder den här beslutsmetoden mer än 75 procent av tiden.

- Entreprenörerna har helt olika utgångspunkter, och kan nå helt olika beslut – men vägen dit ser likadan ut, säger Saras Sarasvathy som är verksam vid Darden School of Business, University of Virginia, USA.

Det handlar om ett beslutsfattande där man inte försöker förutsäga framtiden med marknadsundersökningar eller prognoser. En entreprenör som använder effectuation som beslutsmetod försöker kontrollera framtiden utan att förutse den. Motsatsen är en kausal beslutsmetod. I den försöker man förutse allt man kan för att skapa ett visst mått av kontroll.

- Entreprenörer utgår från de medel som står till buds och låter målen utvecklas allt eftersom. Mitt favoritexempel är matlagning. Om man följer ett kausalt beslutsfattande hittar man först ett recept, går ut och handlar det som behövs och lagar sedan maten. Om man i stället följer den entreprenöriella metoden, effectuation, kollar man vad som finns i kylen och lagar något av det. Man jobbar med det man har, helt enkelt. Det här sättet är mer kostnadseffektivt och spar på resurser. Dessutom är chansen större att man lagar något som ingen annan har gjort innan, just eftersom man inte följer ett recept och inte har tillgång till alla ingredienser.

- Det entreprenöriella sättet är mer poetiskt.

En följd av Sarasvathys teori är att entreprenörskap går att lära ut. Hon jämför gärna med den vetenskapliga metoden. Länge ansågs det att bara vissa personer kunde bli forskare, de betraktades nästan som gudasända. Sedan kom Francis Bacon och hävdade att det handlade om en speciell metod.

- I dag lär vi femteklassare den vetenskapliga metoden. Alla kan inte bli Einstein, men alla kan lära sig metoden. Jag tycker att det borde vara samma med entreprenörskap. Alla borde lära sig hur entreprenörskap går till, även advokater, musiker och filosofer bör känna till detta.

- Entreprenörer är inte speciella personer. Vilken idiot som helst kan bli entreprenör – och jag menar det i en positiv anda. Det handlar om att vi i dag inte utbildar folk på det sättet.

Effectuation är i dag en metod som det forskas om på många håll i världen. Teorin har också börjat användas i utbildningen, och en lärobok är på gång att lanseras.

Läs mer på www.effectuation.org

Här finns en porträttartikel på Saras Sarasvathy

Här kan du se på webb-tv från en Estradföreläsning som Sarasvathy höll 2006

Här kan du läsa ett referat från samma föreläsning


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentarer (2 st)
Kommentarer
13 dec 2010, 17:12
Av mariya
the title is not so good: Any fool can become an entrepreneu!!!!
its academic area not downtown
28 nov 2010, 13:00
Av www.ufsweden.se, webbsida
Helt klart bra artikel, det är så sant!
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar