Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Magnus inlägg på esbribloggen

India as a Pioneer of Innovation

av Harbir Singh, Ananth Padmanabhan & Ezekiel J Emanuel

India as a Pioneer of InnovationIndisk innovationskraft är temat för India as a Pioneer of Innovation. I boken belyser 15 författare olika delar av ett innovationssystem som präglas av kontraster.

En av företaget Janajals batteridrivna rickshaws pryder omslaget till India as a Pioneer of Innovation. Enligt Janajal saknar 70 procent av Indiens befolkning tillgång till rent vatten. De installerar ”bankomater” – där uttagen görs i vattenflaskor – på busshållplatser och andra offentliga platser. Och deras miljövänliga fordon kan transportera vattnet till mer avlägsna byar.

Janajal är ett exempel på indisk innovation, och i boken ges många fler. Den tidigare presidenten Pratibha Patil utropade åren 2010–2020 till ”Innovationens decennium”. Indiska innovatörer har levererat nytänkande lösningar inom sjukvård, mobil telefoni, flygbiljetter, matleverans, mode och många andra områden. Samtidigt kämpar landet med fattigdom, undermålig infrastruktur, miljöförstöring och andra utmaningar.

I bokens nio kapitel avhandlas bland annat kolonialtidens entreprenörskap, copyrightlagar, betydelsen av den informella ekonomin, och läkemedelsbolag som agerar på en global marknad.

Termer som frugal innovation, jugaad och ”indovation” kan bara delvis förklara landets komplexa innovationssystem, enligt författarna. De anser att det är dags att se Indien som en verklig innovationsnation, med djupa traditioner och en lovande framtid.

Redaktörer är Harbir Singh, Ananth Padmanabhan och Ezekiel J Emanuel. Boken har getts ut av Oxford University Press och har ISBN 0-19-947608-X.

Titel: India as a Pioneer of Innovation
Författare: Harbir Singh, Ananth Padmanabhan & Ezekiel J Emanuel
Förlag: Oxford University Press
Utgivningsår: 2017
ISBN: 0-19-947608-X


Mest lästa artiklar nu