Tid: Onsdag 4 maj 2011, 15.00-17.00
Plats: IVAs konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
Talare: Professor Börje Johansson, Internationella Handelshögskolan i Jönköping och KTH, och professor Hans Lööf, KTH. Båda är även knutna till forskningscentrumet CESIS.
Kort om föreläsningen: I kristider stryper många företagare sina FoU-satsningar, fast de egentligen borde göra tvärtom. Det menar Börje Johansson och Hans Lööf. De har jämfört företag som bedriver innovationsverksamhet kontinuerligt med företag som gör oregelbundna innovationsansträngningar.
Resultaten visar att kontinuerlig innovation ger två viktiga resultat: nya produkter och kunskap. De innovationsbenägna företagen vinner ytterligare på att vara lokaliserade till en storstad, allra helst Stockholm. En orsak är att femtio procent av Sveriges forskning och utveckling sker i Mälarregionen. Men dessutom bidrar rörligheten på storstadens arbetsmarknad till att kunskapen sprids effektivare. I Stockholm byter människor arbete oftare och bär då med sig kunskap till en ny arbetsplats.
Under föreläsningen berättar Johansson och Lööf mer om hur uthålliga satsningar på FoU och innovation kan gynna företag och samhälle.
Kort om föreläsaren/föreläsarna: Börje Johansson är professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och föreståndare för forskningscentrumet CESIS. Centrumet är rankat bland de bästa i världen när det gäller innovationsstudier. Johansson är också redaktör för den amerikanska vetenskapliga tidskriften ”Annals of Regional Science”.
Hans Lööf är professor i nationalekonomi vid KTH och huvudansvarig för masterprogrammet Economics of Innovation and Growth. Han forskar om innovationssystem, och är särskilt intresserad av hur FoU påverkar den ekonomiska tillväxten.
Har du problem att anmäla dig till föreläsningen? E-posta estrad@esbri.se
Having trouble signing up for the lecture? Contact estrad@esbri.se
OBSERVERA! Antalet platser är begränsat, därför bör anmälan göras så snart som möjligt. Anmälan är bindande. Deltagande i föreläsningarna är kostnadsfritt. Deltagare som anmält sig och som inte deltar kommer dock att debiteras en administrativ avgift på 400 kronor. Eventuell avanmälan måste ske senast 1 dag innan föreläsningen.
Om föreläsningen redan är fulltecknad meddelar vi dig detta omgående. I annat fall mejlar vi en anmälningsbekräftelse ca en vecka innan föreläsningen – håll utkik efter den!
Webbsändningarna är förstås också kostnadsfria, men till dem behöver du inte anmäla dig. Du behöver heller inte något särskilt program eller några inloggningsuppgifter för att se sändningen, du hittar den strax före föreläsningens start på ESBRIs startsida och på vår Youtubesida.
Varmt välkommen!