Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag

Universities, patents and innovation – what’s in it for the entrepreneurs?

Tid: Tisdag 21 februari 2012, 15.00-17.00
Plats: IVAs konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
Talare: Professor Maureen McKelvey, Göteborgs universitet

Anmälan

Kort om föreläsningen: Stort hopp sätts till kommersialisering av forskning och det akademiska entreprenörskapet. Många pratar sig varma om USA och framgångssagor som MIT och Stanford. I samma andetag klagas det ofta på att vi är dåliga på det här i Sverige. Stämmer det verkligen?

Maureen McKelveys forskning visar att vi kanske inte är så pjåkiga, trots allt. Svenska forskare är i allmänhet positivt inställda till kommersialisering, och lyckas också hyfsat bra i sina kommersialiseringsförsök. Stödsystem vid lärosätena underlättar, men det är även i hög grad upp till forskarna som individer. Politiker och policymakare som vill främja det akademiska entreprenörskapet måste ta hänsyn till båda dessa sidor.

Under föreläsningen kommer Maureen McKelvey belysa frågor som:
Hur viktiga är egentligen universiteten för innovation och entreprenörskap?
Hur kan företag tjäna på forskning från universitet?
Vad vet vi om patent från akademin?
Vad innebär det svenska lärarundantaget för det akademiska entreprenörskapet?

Observera att föreläsningen hålls på engelska!

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Maureen McKelveys forskningsintressen ligger främst inom ämnesområdet innovationsprocesser. Mer specifikt har hon fokuserat på just utveckling och ekonomiskt nyttjande av kunskap. Hon doktorerade 1994 vid Linköpings universitet. McKelvey var i flera år föreståndare för det VINNOVA-finansierade forskningscentrumet RIDE. Sedan 2007 är hon professor vid Göteborgs universitet och Institutet för innovation och entreprenörskap.

Youtube Vi livesänder Estrad via Youtube
Webb-tv Efter några dagar kan du se föreläsningen som webb-tv
Twitter På Twitter använder vi hashtaggen #estrad

Har du problem att anmäla dig till föreläsningen? E-posta estrad@esbri.se
Having trouble signing up for the lecture? Contact estrad@esbri.se

OBSERVERA! Antalet platser är begränsat, därför bör anmälan göras så snart som möjligt. Anmälan är bindande. Deltagande i föreläsningarna är kostnadsfritt. Deltagare som anmält sig och som inte deltar kommer dock att debiteras en administrativ avgift på 400 kronor. Eventuell avanmälan måste ske senast 1 dag innan föreläsningen.

Om föreläsningen redan är fulltecknad meddelar vi dig detta omgående. I annat fall mejlar vi en anmälningsbekräftelse ca en vecka innan föreläsningen – håll utkik efter den!

Webbsändningarna är förstås också kostnadsfria, men till dem behöver du inte anmäla dig. Du behöver heller inte något särskilt program eller några inloggningsuppgifter för att se sändningen, du hittar den strax före föreläsningens start på ESBRIs startsida och på vår Youtubesida.

Varmt välkommen!

Mest lästa artiklar nu