Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Företagande på landsbygden – mer än en livsstil

Företagande på landsbygden – mer än en livsstil

Föreläsningen är ett samarbete mellan Jordbruksverket och ESBRI.

Tid: Måndag 11 mars 2013, 15.00-17.00
Plats: Unionens konferenslokal, Olof Palmes gata 17, Stockholm
Talare: Professor Martin Andersson och docent Caroline Wigren-Kristoferson, Lunds universitet. Landsbygdsföretagaren Frida Jönsson och Christel Gustafsson, Jordbruksverket, medverkar också.

Anmälan

Kort om föreläsningen: Många företag ligger utanför våra stora städer. Geografiskt avstånd till kunderna, dåliga kommunikationer, svårigheter att rekrytera rätt arbetskraft och höga investeringskostnader brukar lyftas fram som utmaningar för dessa företagare. Företagande på landsbygden kallas också ofta för livsstilsentreprenörskap – det vill säga företagarens fokus är snarare att ha en viss livsstil än att tjäna pengar. Men, stämmer dessa föreställningsbilder?

Under föreläsningen kopplas teorier om entreprenörskap och företagande i stad och på landsbygd till praktiska exempel, och begreppet landsbygd problematiseras.

Följande frågor kommer diskuteras:

  • Hur påverkar relationen mellan stad och land ett företag på landsbygden?
  • Vilka strategiska val är viktiga för verksamhetens utveckling?
  • Vilka utmaningar och möjligheter karaktäriserar entreprenörskap utanför städerna?

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Martin Andersson är professor vid forskningscentrumet CIRCLE, Lunds universitet. Han disputerade 2007 på en avhandling om exportflöden och global konkurrens. Andersson är en av FORMAS tre unga forskningsledare.

Caroline Wigren-Kristoferson disputerade 2003 på en avhandling om Gnosjöandan. Hon är docent, verksam vid CIRCLE och vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, Lunds universitet.

Frida Jönsson driver design- och kommunikationsbyrån Fridas Grafiska på Österlen. Hon har varit verksam som egen företagare i runt 10 år. Utöver sin verksamhet driver Jönsson även en branschtidning och inkubatorsverksamhet för att locka unga till företagande på landsbygden.

Christel Gustafsson är Jordbruksverkets landsbygdsstrateg sedan februari 2012.

Youtube Vi livesänder Estrad via Youtube
Webb-tv Efter några dagar kan du se föreläsningen som webb-tv
Twitter På Twitter använder vi hashtaggen #estrad

Har du problem att anmäla dig till föreläsningen? E-posta estrad@esbri.se
Having trouble signing up for the lecture? Contact estrad@esbri.se

OBSERVERA! Antalet platser är begränsat, därför bör anmälan göras så snart som möjligt. Anmälan är bindande. Deltagande i föreläsningarna är kostnadsfritt. Deltagare som anmält sig och som inte deltar kommer dock att debiteras en administrativ avgift på 400 kronor. Eventuell avanmälan måste ske senast 1 dag innan föreläsningen.

Om föreläsningen redan är fulltecknad meddelar vi dig detta omgående. I annat fall mejlar vi en anmälningsbekräftelse ca en vecka innan föreläsningen – håll utkik efter den!

Webbsändningarna är förstås också kostnadsfria, men till dem behöver du inte anmäla dig. Du behöver heller inte något särskilt program eller några inloggningsuppgifter för att se sändningen, du hittar den strax före föreläsningens start på ESBRIs startsida och på vår Youtubesida.

Varmt välkommen!

Mest lästa artiklar nu