Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Hackers, makers and crowdfunders – Lowering the barriers to entrepreneurship

Hackers, makers and crowdfunders – Lowering the barriers to entrepreneurship

I samband med föreläsningen utser ALMI Årets Mentor i Sverige

Tid: Måndag 30 september 2013, 15.00-17.00
Plats: Unionens konferenslokal, Olof Palmes gata 17, Stockholm
Talare: Professor Howard Aldrich, University of North Carolina, Chapel Hill

Anmälan

Kort om föreläsningen: 30 september bjuder ESBRIs Estrad på såväl forskningsbaserad kunskap som företagarerfarenheter – och utdelning av ALMI Företagspartners pris "Årets Mentor 2013 för befintliga företag".

Trösklarna för entreprenörskap har sänkts under det senaste decenniet, tack vare teknologiska och institutionella förändringar. Maker movement, hacker space och D.I.Y. är bara några av de begrepp som letat sig in i vokabulären. Det handlar om att kombinera teknik och traditionellt hantverk, tänka innovativt och skapa nytt – utan att vänta på att storföretagen ska göra det åt en. En hacker är inte längre en datanörd som bryter sig in i hemliga databaser, snarare en individ som snabbt skapar nya tjänster och produkter. Ofta med okonventionella metoder. Vid speciella hackatons samlas likasinnade för att tillsammans, under en begränsad tid, lösa ett problem.

Crowdfunding är ett annat engelskt låneord som fått fäste i Sverige. När många små organisationer och privatpersoner går samman om finansieringen kan fler entreprenöriella idéer testas. Molntjänster som Dropbox frigör resurser, och bidrar därmed till att sänka trösklarna till entreprenörskap. Små och nya företag är också hjälpta av nätbaserade plattformar för marknadsföring och distribution, som till exempel Etsy.

Vad innebär då denna utveckling? En revolution för entreprenörskapet – eller mest bara kosmetiska förändringar av samma gamla kapitalistiska system? Frågorna diskuteras av Howard Aldrich.

Efter föreläsningen kommer Marie Ahlgren, chef för ALMIs affärsområde Rådgivning, att presentera en alldeles färsk rapport om unga entreprenörer i Sverige. Den har tagits fram inför ALMIs nya mentorsatsning där unga entreprenörer får tillgång till en mentor, ett utbildningsstipendium och ett nätverk. Därefter kommer Årets Mentor för befintliga företag att utses. Utmärkelsen ges till den mentor i ALMIs rikstäckande mentorprogram som en jury anser ha gjort utomordentliga insatser för sin adept, och därigenom är ett föredöme. Efter prisceremonin kommer bland andra pristagaren och Marie Ahlgren att samtala kring mentorskap och en mentors betydelse för ett företags tillväxt. Eftermiddagen avslutas med ett festligt mingel!

Observera att föreläsningen hålls på engelska medan prisutdelningen och efterföljande diskussioner blir på svenska.

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Howard Aldrich är professor i sociologi vid University of North Carolina, Chapel Hill, prisbelönt entreprenörskapsforskare och en mycket eftertraktad talare. Hans forskningsintressen kretsar kring entreprenöriella team, genus och entreprenörskap, samt evolutionsteorier kring företagande. Aldrich identifierade tidigt internets möjligheter som marknadsplats och gav bland annat en Estradföreläsning år 2000 om just detta. Förra året kom han ut med boken ”An Evolutionary Approach to Entrepreneurship: Selected Essays” på förlaget Edward Elgar.

Har du problem att anmäla dig till föreläsningen? E-posta estrad@esbri.se
Having trouble signing up for the lecture? Contact estrad@esbri.se