Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Tillväxten hotar tillväxtföretag – Myten om de lönsamma snabbväxarna

Tillväxten hotar tillväxtföretag – Myten om de lönsamma snabbväxarna

Tid: Måndag 8 december 2014, 15.30-17.15
Plats: Unionens konferenslokal, Olof Palmes gata 17, Stockholm
Talare: Professor Malin Brännback, Åbo Akademi och Stockholms universitet

Anmälan

Kort om föreläsningen: Tillväxt har blivit ett mantra, något som nästan alla företag strävar efter. Att växa, helst snabbt och kraftigt, ses i dag som det främsta framgångsmåttet. Paradoxalt nog är just tillväxten alla tillväxtföretags största hot. Det menar i alla fall Malin Brännback.

Skälet är att lönsamheten gärna glöms bort i växtivern. I stället finns en övertygelse om att kraftig tillväxt förr eller senare magiskt kommer att omvandlas till lönsamhet. Men sambandet är allt annat än tydligt. Kraftigt växande omsättning är oftast inte samma sak som växande lönsamhet. Kraftigt växande personalstyrka innebär i regel ökade kostnader, och därmed lägre lönsamhet. Brännback slår under föreläsningen ett slag för den hållbara och lönsamma tillväxten, och svarar på frågor som:

• Vad menar vi egentligen med tillväxt?
• Vad är det som ska växa – lönsamheten, omsättningen eller personalen?
• Vem är det som mäter – entreprenören, riskfinansiären eller policymakaren?
• Har de samma agenda?

Föreläsningen avslutas med utdelning av ESBRI-priset. Vem som vinner är en hemlighet…

Efter prisutdelningen bjuder vi traditionsenligt på glöggmingel.

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Malin Brännback är professor i internationell företagsverksamhet vid Åbo Akademi i Finland och gästprofessor i entreprenörskap vid Stockholm Business School, Stockholms universitet. Hon har skrivit över 100 vetenskapliga artiklar. Tillsammans med Alan Carsrud har hon skrivit 8 böcker om entreprenörskap. Den senaste, ”Understanding the Myth of the High Growth Firms. The Theory of the Greater Fool” är utgiven 2014 på Springer förlag.

Youtube Vi livesänder Estrad via Youtube
Webb-tv Efter några dagar kan du se föreläsningen som webb-tv
Twitter På Twitter använder vi hashtaggen #estrad

Har du problem att anmäla dig till föreläsningen? E-posta estrad@esbri.se
Having trouble signing up for the lecture? Contact estrad@esbri.se

OBSERVERA! Antalet platser är begränsat, därför bör anmälan göras så snart som möjligt. Anmälan är bindande. Deltagande i föreläsningarna är kostnadsfritt. Deltagare som anmält sig och som inte deltar kommer dock att debiteras en administrativ avgift på 400 kronor. Eventuell avanmälan måste ske senast 1 dag innan föreläsningen.

Om föreläsningen redan är fulltecknad meddelar vi dig detta omgående. I annat fall mejlar vi en anmälningsbekräftelse ca en vecka innan föreläsningen – håll utkik efter den!

Webbsändningarna är förstås också kostnadsfria, men till dem behöver du inte anmäla dig. Du behöver heller inte något särskilt program eller några inloggningsuppgifter för att se sändningen, du hittar den strax före föreläsningens start på ESBRIs startsida och på vår Youtubesida.

Varmt välkommen!

Mest lästa artiklar nu