Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Mentorskap och konflikter: Affärsänglar livsviktiga för nya företag

Mentorskap och konflikter: Affärsänglar livsviktiga för nya företag

Tid: Tisdag 8 december 2015, 15.00-17.00
Plats: Unionens konferenslokal, Olof Palmes gata 17, Stockholm
Talare: Ekonomie doktor Andreas Fili, KTH

Anmälan

Kort om föreläsningen: I media presenteras berättelser om hur nystartade företag med kapitalbehov mot alla odds lyckas charma svårflörtade riskkapitalister, och hur alla inblandade sedan blir framgångsrika och förmögna. Samtidigt ser vi att den viktigaste och tidigaste investeringsrollen inte alls innehas av riskkapitalisten, utan av den mer anonyma affärsängeln. Och för änglar är det många olika värden som har betydelse, vid sidan av det strikt ekonomiska. De flesta arbetar mycket nära företagen de investerar i, och många drivs av lusten att bygga upp något.

Föreläsningen tar avstamp i Andreas Filis mångåriga studier av svenska affärsänglar och ängelnätverk. Han kontrasterar affärsängeln mot venture capital-industrin, utifrån ett kronologiskt perspektiv på investeringsrelationen. Fili liknar relationen vid ett äktenskap, och menar att mer kunskap om den andra parten ökar chanserna till en god investeringsrelation. Under föreläsningen fokuserar han på två centrala teman i relationen mellan entreprenör och ängel – mentorskap och konflikter – och delar med sig av sina bästa tips på hur änglar och entreprenörer får relationen att funka.

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Andreas Fili är ekonomie doktor, verksam vid KTH och programansvarig för kandidatutbildningarna ”Fastighet och finans” samt ”Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling”. Hans akademiska intressen handlar om finansiering av entreprenörskap, entreprenöriella relationer, innovation, hållbarhet samt de kopplingar dessa områden har till fastigheter. Andreas Fili disputerade 2014 på avhandlingen ”Noncontractual Governance Strategies of Business Angels in the Post-Investment Venture Relationship”. Vi skrev om den i Entré nr 2-15.

Youtube Vi livesänder Estrad via Youtube
Webb-tv Efter några dagar kan du se föreläsningen som webb-tv
Twitter På Twitter använder vi hashtaggen #estrad

Har du problem att anmäla dig till föreläsningen? E-posta estrad@esbri.se
Having trouble signing up for the lecture? Contact estrad@esbri.se

OBSERVERA! Antalet platser är begränsat, därför bör anmälan göras så snart som möjligt. Anmälan är bindande. Deltagande i föreläsningarna är kostnadsfritt. Deltagare som anmält sig och som inte deltar kommer dock att debiteras en administrativ avgift på 400 kronor. Eventuell avanmälan måste ske senast 1 dag innan föreläsningen.

Om föreläsningen redan är fulltecknad meddelar vi dig detta omgående. I annat fall mejlar vi en anmälningsbekräftelse ca en vecka innan föreläsningen – håll utkik efter den!

Webbsändningarna är förstås också kostnadsfria, men till dem behöver du inte anmäla dig. Du behöver heller inte något särskilt program eller några inloggningsuppgifter för att se sändningen, du hittar den strax före föreläsningens start på ESBRIs startsida och på vår Youtubesida.

Varmt välkommen!

Mest lästa artiklar nu