Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Misslyckandets dynamik – vad kan vi lära av plastcykeln, Googleglasögonen och kvinnopennan?

Misslyckandets dynamik – vad kan vi lära av plastcykeln, Googleglasögonen och kvinnopennan?

Tid: Onsdag 13 juni 2018, 13.30-15.00
Plats: Kulturhuset, Studion, Sergels torg 3, Stockholm
Talare: Cassandra Marshall, Vinnova, professor Karl Wennberg, Linköpings universitet och Ratio samt Samuel West, legitimerad psykolog, Museum of Failure

Anmälan

Kort om föreläsningen: Estradvåren avslutas med en specialföreläsning om betydelsen av mindre lyckosamma innovationer. Utöver spännande forskning har du också möjlighet att ta del av en exklusiv pop up-utställning och ett mingel med dryck och tilltugg. Utställningen, som inte är öppen för allmänheten, arrangeras av Museum of Failure. Föreläsningen genomförs i samarbete mellan ESBRI, Vinnova och Museum of Failure. Observera att varken tid eller plats är de vanliga! Varmt välkommen att fira in sommaren med oss.

Cassandra Marshall kommer att ge en introduktion till ämnet, och berätta varför Vinnova – Sveriges innovationsmyndighet – väljer att lyfta fram misslyckande innovationer med hjälp av Museum of Failure.

Karl Wennberg kommer sedan att ge oss en sammanfattning av forskningsläget kring misslyckanden, både i startups och etablerade företag. Han menar att misslyckanden är en oundviklig del av entreprenöriella processer, och många framgångsrika entreprenörer framhåller att de har lärt sig mycket av tidigare floppar. Ändå förknippas misslyckande med affärsmässigt och socialt stigma. Samtidigt försöker storföretag underlätta ”experimenterande” med innovationer. Det låter bra i teorin, men i praktiken försvåras arbetet ofta av regler och finansiell styrning. Under vilka förutsättningar kan vi lära oss av våra misslyckanden?

Sist ut är Samuel West, grundare av Museum of Failure. I museet har han samlat över 80 misslyckade innovationer från hela världen. Han vill visa att majoriteten av alla innovationer misslyckas, de hamnar i byrålådan eller floppar på marknaden. West menar att det finns mycket att lära av misslyckanden men att vi behöver ha i åtanke att innovation är ”risky business”. Från scenen kommer han att guida oss genom några av museets godbitar. Vad sägs om Apples handdator Newton, Google Glass, Bics penna för kvinnohänder, eller de fettsnåla chipsen med olestra (som ger dig diarré)?

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Cassandra Marshall är ekonomie doktor och ansvarar för programmet Innovationsledning och organisering på Vinnova. Från tidigare arbeten inom telekomindustrin har hon en lång praktisk erfarenhet av att leda och organisera affärs- och produktutveckling.

Karl Wennberg är professor i företagsekonomi vid Linköpings universitet och knuten till Ratio. Hans forskning behandlar entreprenörskap, regional utveckling och organisering i nya och små företag. Han försöker kommunicera de teoretiska, praktiska och politiska implikationerna av sin forskning i ett stort antal artiklar, böcker, fallstudier, offentliga policydokument och genom att delta i den offentliga debatten.

Samuel West är licensierad klinisk psykolog och har doktorsexamen i organisationspsykologi. Hans forskning har fokuserat på innovation och vad organisationer kan göra för att främja ett experimenterande klimat. Han startade Museum of Failure i juni 2017 i syfte att erbjuda besökarna lärande och ett nytt sätt att tänka genom att lyfta fram misslyckade innovationer.

Youtube Vi livesänder Estrad via Youtube
Webb-tv Efter några dagar kan du se föreläsningen som webb-tv
Twitter På Twitter använder vi hashtaggen #estrad

Har du problem att anmäla dig till föreläsningen? E-posta estrad@esbri.se
Having trouble signing up for the lecture? Contact estrad@esbri.se

OBSERVERA! Antalet platser är begränsat, därför bör anmälan göras så snart som möjligt. Anmälan är bindande. Deltagande i föreläsningarna är kostnadsfritt. Deltagare som anmält sig och som inte deltar kommer dock att debiteras en administrativ avgift på 400 kronor. Eventuell avanmälan måste ske senast 1 dag innan föreläsningen.

Om föreläsningen redan är fulltecknad meddelar vi dig detta omgående. I annat fall mejlar vi en anmälningsbekräftelse ca en vecka innan föreläsningen – håll utkik efter den!

Webbsändningarna är förstås också kostnadsfria, men till dem behöver du inte anmäla dig. Du behöver heller inte något särskilt program eller några inloggningsuppgifter för att se sändningen, du hittar den strax före föreläsningens start på ESBRIs startsida och på vår Youtubesida.

Varmt välkommen!

Mest lästa artiklar nu