Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
Lärdomar från framgångsrika företag i Norrlands inland

Lärdomar från framgångsrika företag i Norrlands inland

Tid: Onsdag 27 januari 2021, 10.00-11.00
Plats: Zoom – vi skickar länk till anmälda ett par timmar innan
Talare: Professor emerita Carin Holmquist och professor emeritus Leif Lindmark, Handelshögskolan i Stockholm, Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef i Kramfors kommun, och Michael Lindeman, Vd Icemakers Test AB.

Anmälan

Kort om föreläsningen: Entreprenörskap är centralt för att samhällen och bygder ska leva. Vi har alla hört talas om Gnosjö och Silicon Valley som lysande exempel på att entreprenörskap leder till goda miljöer där entreprenörskapet genererar mer entreprenörskap. Men så ser det inte ut överallt. Villkoren för företagande är olika på olika ställen, vilket bland annat framgår av Svenskt Näringslivs årliga ranking av landets kommuner. Lands- och glesbygd har ofta sämre förutsättningar för företagande. Det gäller till exempel många kommuner i Norrlands inland.

En paradox finner vi i det faktum att många blomstrande företag etableras och verkar där vi minst skulle förvänta oss det. Sådana företag kan med rätta benämnas som maskrosföretag. Under webbinariet presenteras resultaten från en forskningsstudie av tolv framgångsrika företag i Norrlands inland, från Övertorneå i norr till Ovanåker i söder. De studerade företagen har alla huvuddelen av sin omsättning utanför hemkommunen, de är alla relativt nystartade och de har alla anställda.

Några av de frågor som kommer att diskuteras:
-Vad är det som gör att entreprenörer har lyckats bygga företag på platser där det enligt många är dömt att misslyckas?
-Vad gör entreprenörerna för att hantera de nackdelar som långa avstånd och brist på infrastruktur medför?
-Vilka åtgärder behövs för att ännu fler entreprenörer ska starta och driva företag i Norrlands inland?

Det finns möjlighet för dig som deltagare att ställa frågor.

Observera att regler för avanmälan och den administrativa avgiften enbart gäller för fysiska event, inte för webbinarier.

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Carin Holmquist är professor emerita vid Handelshögskolan i Stockholm. Hennes forskning rör småföretagens villkor ur olika aspekter, bland annat deras internationalisering. Hon forskar också om entreprenörskap relaterat till kön, ålder samt kontextuella förutsättningar.

Leif Lindmark är professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har tidigare varit verksam vid Umeå universitet och Jönköping International Business School. Hans forskning rör framförallt näringslivets dynamik, entreprenörskapets kontext samt regional utveckling.

Susanne Königson är tillväxt- och näringslivschef i Kramfors kommun. Hon arbetar för att skapa möjligheter för tillväxt och etableringar i Kramfors kommun genom att jobba nära företagarorganisationer, politiker och externa nätverk.

Michael Lindeman är medgrundare och Vd för Icemakers Test AB. Han har varit en av de ledande personerna i att bygga upp Arjeplogs och Arvidsjaurs position som världsledande destination för fordonstestverksamhet i vinterklimat.

Youtube Vi livesänder Estrad via Youtube
Webb-tv Efter några dagar kan du se föreläsningen som webb-tv
Twitter På Twitter använder vi hashtaggen #estrad

Har du problem att anmäla dig till föreläsningen? E-posta estrad@esbri.se
Having trouble signing up for the lecture? Contact estrad@esbri.se

OBSERVERA! Antalet platser är begränsat, därför bör anmälan göras så snart som möjligt. Anmälan är bindande. Deltagande i föreläsningarna är kostnadsfritt. Deltagare som anmält sig och som inte deltar kommer dock att debiteras en administrativ avgift på 400 kronor. Eventuell avanmälan måste ske senast 1 dag innan föreläsningen.

Om föreläsningen redan är fulltecknad meddelar vi dig detta omgående. I annat fall mejlar vi en anmälningsbekräftelse ca en vecka innan föreläsningen – håll utkik efter den!

Webbsändningarna är förstås också kostnadsfria, men till dem behöver du inte anmäla dig. Du behöver heller inte något särskilt program eller några inloggningsuppgifter för att se sändningen, du hittar den strax före föreläsningens start på ESBRIs startsida och på vår Youtubesida.

Varmt välkommen!

Mest lästa artiklar nu