Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag

22 april 2020

Adhd – en tillgång för entreprenörskap?

Tid: Onsdag 22 april 2020, 14.00-15.00
Plats: Webbinarium - länk mejlas ut till anmälda
Talare: Professor Johan Wiklund, Syracuse University, USA

Kort om föreläsningen: Välkommen till en webbsänd föreläsning med möjlighet att ställa frågor till talaren!

Bilderna av psykisk ohälsa och NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) skiftar. I debatten, och även inom forskningen, betonas ofta negativa konsekvenser som utanförskap och arbetslöshet. Men ibland framställs NPF, och särskilt diagnosen adhd, som en superkraft. Människor med adhd hyllas för sin kreativitet och energi.

För några år sedan började professor Johan Wiklund fundera över kopplingar mellan adhd och entreprenörskap. 22 april delar han med sig av de senaste resultaten från sina studier. Forskningsområdet är relativt nytt, men röner allt större intresse.

Wiklund menar att för en person med adhd, kan tillvaron som entreprenör passa bättre än att vara anställd. Friheten att utforma sin arbetssituation är stor, och det går att få utlopp för kreativa idéer. Under föreläsningen kommer han att diskutera frågor som:

- Vad finns det för gemensamma drag hos människor med adhd och entreprenörer?
- Kan impulsivitet vara en tillgång för startups?
- Är entreprenörer med adhd mer innovativa än andra entreprenörer – och går deras företag bättre?

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Johan Wiklund är professor i entreprenörskap vid Syracuse University i USA och för närvarande gästprofessor i Sverige, Norge och Danmark. Han forskar främst om psykisk hälsa och ohälsa kopplat till entreprenörskap, och är en av världens mest erkända forskare inom ämnet. Wiklund är chefredaktör för tidskriften Entrepreneurship Theory and Practice.

Mest lästa artiklar nu