Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatTa del av vår Q&A med Johan Wiklund på temat adhd och entreprenörskap
Läs Helenes inlägg på esbribloggen

19 januari 2004

Sverige har högutbildade entreprenörer, men har Sverige ett kunskapsintensivt entreprenörskap?

Tid: Måndag 19 januari 2004, 15.00-17.00
Plats: IVAs konferenscenter, Grev Turegatan 16 , Stockholm
Talare: Docenterna Frédéric Delmar och Johan Wiklund, Handelshögskolan i Stockholm

Kort om föreläsningen: Ett allt viktigare sätt att kommersialisera ny kunskap är att högutbildade personer startar och driver eget företag. Hur vanligt är det egentligen i Sverige?

Delmar och Wiklund rapporterar om en alldeles ny studie av företagandet bland hela den svenska arbetskraften utbildad på universitetsnivå inom naturvetenskap, teknik och medicin. Dessa människor representerar den del av arbetskraften som har störst sannolikhet att genom företagande omvandla vetenskaplig kunskap till kommersiella aktiviteter. Individerna i undersökningen följs under perioden 1990 till 2000. Resultaten visar på intressanta skillnader beroende på utbildningstyp, utbildningslängd, region, bransch och kön.

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Frédéric Delmar är docent på Centrum för entreprenörskap och affärsskapande vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har, förutom sina studier av startprocesser, även forskat om tillväxt i företag.
Johan Wiklund är docent i entreprenörskap vid Handelshögskolan i Stockholm. För närvarande studerar han akademiker som startar och driver företag - samt de företag som de startar och hur de utvecklas över tiden - genom att samköra flera av SCBs individ- och företagsregister. Wiklunds forskning har fått stor internationell uppmärksamhet, bl.a. har den vunnit många internationella priser.

Mest lästa artiklar nu